8/08/2015

Agrestówka, nalewka agrestowa z imbirem i pomarańczą

Kolejna nalewka wędruje na półkę :) Agrestówka, nalewka agrestowa z imbirem, skórką pomarańczy i goździkami. Znakomita kombinacja aromatów. Po raz pierwszy robimy ją ze słodkiego, ciemnego agrestu więc już za kilka miesięcy podzielimy się wrażeniami ;)


Składniki:
  • 1 kg dojrzałego agrestu,
  • 600 ml spirytusu 95%,
  • 400 ml wódki,
  • 500 ml przegotowanej wody,
  • 400 - 800 g cukru,
  • skórka z jednej pomarańczy,
  • 5 cm korzenia imbiru,
  • 3 goździki.

Przygotowanie:
  1. Agrest umyć i odsączyć na sicie, usunąć szypułki i ogonki. Wsypać do słoja, dodać skórkę z pomarańczy, imbir w plastrach i goździki, zalać alkoholem i połową wody, szczelnie zakręcić. Odstawić na 4 tygodnie, codziennie potrząsać słojem.
  2. Po tym czasie zlać nalewkę z nad owoców do drugiego słoja, a owoce zasypać cukrem i odstawić na dwa tygodnie. 
  3. Powstały syrop przelać do nalewki, owoce przelać pozostałą wodą, popłuczyny przelać przez gazę i również dodać do nalewki. Odstawić na min. 3 miesiące w zacienione miejsce.
  4. Zlać z nad osadu, osad przefiltrować (polecam dwa papierowe filtry do kawy umieszczone w lejku lub na sitku) rozlać do butelek.




2 komentarze:

  1. ciekawe połączenie wmbir z agrestem, sama bym pewnie na takie nie wpadła :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ja jestem ciekawa jak w tym zestawie wypadnie bardzo dojrzały i słodki agrest :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Szczypta SmaQ , Blogger