Znakomita konfitura morelowa z likierem kokosowym na bazie karaibskiego rumu. Jeśli macie macerowane czarne porzeczki, pozostałe po przygotowaniu Crème de cassis, połowę konfitury (lub całość) możecie zrobić z dodatkiem porzeczek. W ten sposób otrzymacie dwie konfitury i obydwie pyszne :). Możecie ją gotować klika godzin do uzyskania odpowiednie konsystencji, lub znacznie skrócić czas przygotowań dodając Konfitur-Fix.
Porcja: 5 małych słoików
Czas przygotowania: 2 dni
Składniki:
- 1 kg dojrzałych moreli,
- 100 - 200 g cukru,
- 80 ml likieru Malibu,
- 1/2 cytryny,
- konfitur fix,
- 100 ml owoców czarnej porzeczki macerowanych w alkoholu, pozostałych po wyrobie Crème de cassis (opcjonalnie).
Deseczki MeryLu handmade
Przygotowanie:
- Morele umyć, wypestkować, pokroić na małe kawałki (im mniejsze kawałki tym krótszy czas gotowania). Przełożyć do rondla, dodać cukier i sok z cytryny. Jeśli morele są twarde (niezbyt dojrzałe) dodać 100 ml wody.
- Doprowadzić do wrzenia, gotować bez przykrycia na małym ogniu przez godzinę, odstawić na noc.
- Następnego dnia owoce wymieszać z Konfitur-Fixem, doprowadzić do wrzenia, gotować 3 minuty ciągle mieszając. Minutę przed końcem gotowania dodać Malibu.
- Gorącą konfiturę lub część konfitury można wymieszać z macerowanymi owocami.
- Przełożyć do wyparzonych słoiczków, zakręcić, wystudzić do góry dnem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz