poniedziałek, 6 października 2014

Spaghetti z cukinii z sosem orzechowym

Czas goni, śniadanie nie gotowe, co zabrać na przekąskę do pracy zamiast nudnych kanapek? 
Może ekspresowe spaghetti z surowej cukinii z sosem orzechowym lub pistacjowym. Pełne witamin i zdrowych tłuszczy oraz białka w formie sosu na bazie maturalnego jogurtu?
Pokrojenie cukinii w cienkie nitki przy pomocy specjalnej obieraczki zajmie niecałą minutę, tyle samo co zrobienie sosu przy pomocy blendera.

Cukinię można jeszcze w domu wymieszać z sosem, w przeciwieństwie do sałat surowej cukinii dobrze robi marynowanie, lub zabrać sos do pracy w oddzielnym pojemniku i wymieszać 15 minut przed jedzeniem. Jeśli mamy świeże zioła (np. tymianek, kolendrę, natkę pietruszki, miętę, oregano) można je posiekać i dodać 1 łyżkę do cukinii.  






Czas przygotowania: 5 minut
Porcje: 1

Składniki:

  • 1 cukinia,
  • 1 mały kubek gęstego jogurtu naturalnego,
  • 100 g orzeszków Felix (ziemnych, nerkowców lub wyłuskanych pistacji),
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 1 łyżeczka sosu sojowego,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • 1 łyżeczka curry,
  • 1 łyżeczka ziaren czerwonego pieprzu do dekoracji,
  • kilka listków rukoli lub nasturcji,
  • sok z cytryny, sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
  1. Umytą cukinię pociąć w słupki (tylko zewnętrzną część bez gniazd nasiennych), skropić sokiem z cytryny,
  2. 1/4 orzechów grubo posiekać, 
  3. Pozostałe składniki zmiksować w blenderze, doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
  4. Cukinię posypać posiekanymi orzechami i czerwonym pieprzem.
  5. Spaghetti zalać sosem przed zapakowaniem do pracy lub min. 15 minut przed jedzeniem.







Popołudnie z Felixem

1 komentarz: