Danie dość popularne w Szwecji, zapewne
z powodu nieograniczonego dostępu do świeżych ryb i banalnie prostego
wykonania.
Zapiekane klasyczne naleśniki z farszem rybnym, podawane z sosem jogurtowo-kopertkowym, filecikiem anchois i
cząstkami limonki. Danie idealnie pasuje do piwa – trunku najczęściej pijanego
przez Szwedów.
Czas przygotowania: 35 minut
Porcje: 4
Składniki:
Porcje: 4
Składniki:
Naleśniki: usmażone wg. własnej receptury lub:
- 1 jajko
- 1 szklanka mąki (rodzaj wg. uznania, ja proponuję pół na pół pszenną i razową)
- 1 szklanka płynu (mleko, woda - wg. uznania)
- 4 czubate łyżki jogurtu
- 3 łyżki oleju lub oliwy
- szczypta soli i gałki muszkatołowej
Farsz:
- płaty ryb morskich ok. 400 g
- opakowanie łososia wędzonego 100 g
- 200 g szwedzkiego sera Graddost, lub innego miękkiego dojrzewającego
- 1 opakowanie szpinaku baby (nie trzeba odcinać ogonków)
- 2 ząbki czosnku
- limonka
- sól i pieprz
Sos:
- jogurt naturalny gęsty
- pęczek koperku
- 5 listków czosnku niedźwiedziego (lub ząbek zwykłego)
- łyżka skórki otartej z limonki
- anchois 100g
- pieprz
Wykonanie:
- Wszystkie składniki ciasta naleśnikowego wymieszać, odstawić na 15 minut do lodówki, usmażyć.
- Przygotować farsz. Ryby oczyścić z ości, umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pociąć w kostkę, łososia w cienkie paski. Ser pokroić w kostkę, szpinak poddusić (2 min) razem z czosnkiem. Wszystkie składniki wymieszać, skropić sokiem z limonki, doprawić solą i grubo mielonym pieprzem.
- Sos: zioła i połowę anchois posiekać, wymieszać z jogurtem i limonką, doprawić pieprzem.
- Na naleśniki wyłożyć farsz, zrolować podwijając końce, na wierzchu każdego położyć małe trójkąciki sera, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 10-15 minut w 190 stopniach.
- Na talerz wyłożyć porcję sosu i 2 naleśniki, przybrać całymi filecikami anchois i koperkiem. Podawać z cząstkami limonki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz