Winogrona w papryce, marynata
idealnie pasuje do pieczonych mięs i ryb, oraz sałatek z długo dojrzewających
serów.
Gniazda nasienne z papryk najlepiej usuwać za pomocą łyżeczki do wycinania kulek z melona, a lekko miażdżąc przyprawy w moździerzu można wydobyć więcej olejków eterycznych, zwłaszcza z ziela angielskiego.
Składniki:
Przygotowanie:
Gniazda nasienne z papryk najlepiej usuwać za pomocą łyżeczki do wycinania kulek z melona, a lekko miażdżąc przyprawy w moździerzu można wydobyć więcej olejków eterycznych, zwłaszcza z ziela angielskiego.
Składniki:
- Winogrona - 600 g
- Papryka czerwona - 5 sztuk
- Ocet jabłkowy 6% - 2 szklanki
- Woda - 2 szklanki
- Miód - 1 szklanka
- Pieprz czerwony - 1 łyżeczka
- Pieprz syczuański - 1 łyżeczka
- Ziele angielskie - 1 łyżeczka
- Gorczyca - 1 łyżeczka
- Chrzan korzeń - 1 cm
- Cynamon - 1 cm
- Liść laurowy - 3 szt.
- Sól - szczypta
Przygotowanie:
- Warzywa i owoce umyć i osuszyć. Z papryk wykroić szypułki i ostrożnie usunąć gniazda nasienne oraz błony.
- Wodę zagotować z przyprawami, włożyć papryki, gotować na małym ogniu 5 minut. Wyjąć papryki, dodać miód i ocet, zagotować.
- Papryki napełnić winogronami, włożyć do słoików, dodać po kilka kawałków chrzanu, zalać gorącą zalewą, zakręcić, pasteryzować 20 minut.
Bardzo fajny pomysł !
OdpowiedzUsuńJednocześnie zapraszam do akcji na przetwory: http://zmiksowani.pl/akcje-kulinarne/przetwory-na-widelcu
Dziękuję :) już dodany
Usuń