Urocze serowe tartaletki ze słodką figą i orzeszkiem laskowym, karmelizowanymi w miodzie wrzosowym i późne borówki amerykańskie.
Czas przygotowania: 40 minut
Porcje: 8
Przygotowanie:
Czas przygotowania: 40 minut
Porcje: 8
Składniki:
Masa serowa:
· 500 g zmielonego twarogu,
· 1/4 szklanki cukru,
· 2 jaja,
· Laska wanilii lub esencja waniliowa,
· 1/2 szklanki borówek do dekoracji,
· 1 łyżka mąki pszennej do posypania borówek,
Karmelizowane figi i orzechy:
· 3 świeże figi,
· 8 orzechów laskowych,
· 3 łyżki miodu wrzosowego,
· 1-2 łyżki koniaku,
Spód:
· 100 g herbatników owsianych,
· Masło do smarowania foremek.
- Foremki nasmarować masłem, wysypać zmielonymi herbatnikami.
- Wszystkie składniki masy serowej zmiksować w melakserze, przelać do foremek. Na wierzchu wyłożyć borówki oprószone mąką.
- Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Masę wylać do foremek, wstawić do większej formy napełnionej wodą (do wysokości 2/3 foremki tartaletki), piec 25-30 minut, wystudzić.
- Orzechy zalać wrzącą wodą, odcedzić, zdjąć skórę.
- Przygotować karmelizowane figi i orzechy: miód i koniak wlać na patelnię, zagotować, włożyć orzechy i figi pocięte w plastry. Chwilę smażyć (figi z obydwu stron).
- Tartaletki wyjąć z foremek, na wierzchu każdej położyć plaster figi i orzech laskowy.
figa,miód już brzmi słodko. świetnie zrobione.
OdpowiedzUsuńPrzepysznie wyglądają, tak kusząco. I to połączenie smaków :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do dzielenia się wrażeniami po przetestowaniu :)
UsuńPełne pyszności, śliczne maleństwa :) Kusisz :)
OdpowiedzUsuńW rzeczy samej ;)
Usuń