środa, 3 czerwca 2015

Moules mariniere z cydrem green mill

Znakomita przekąska, lunch lub kolacja, wszystko zależy od wielkości porcji, a smak rewelacyjny więc na małych raczej się nie skończy ;). 

Cydr z polskich jabłek, małże z Hiszpanii, styl azjatycki, smak rewelacyjny :)






Czas przygotowania: 15 minut

Składniki:
  1. 1 kg świeżych muli,
  2. 1 szalotka drobno posiekana,
  3. 2 ząbki czosnku,
  4. 10 cm trawy cytrynowej (grubsza część)
  5. 1/2 - 1 chilli,
  6. 150 ml cydru green mill,
  7. 100 ml mleczka kokosowego,
  8. bukiecik garni (pietruszka, tymianek, liść laurowy),
  9. 3 łyżki masła,
  10. garść posiekanej natki pietruszki lub kolendry,
  11. 2-3 łyżki posiekanego szczypioru czosnkowego (opcjonalnie),
  12. pieprz do smaku
Do podania:
  1. dowolne pieczywo,
  2. cytryna pokrojona w ćwiartki,
  3. schłodzony cydr green mill.




Przygotowanie:
  1. Małże oczyścić i umyć pod bieżącą wodą, można też wcześniej namoczyć je w zimnej wodzie na 15 minut. Otwarte małże nacisnąć lub postukać o deskę, wyrzucić wszystkie otwarte.
  2. Chilli i trawę cytrynową pokroić w cienkie plastry. W wysokim rondlu zeszklić na maśle szalotkę i czosnek z bukietem garni, chilli i trawą cytrynową.
  3. Dodać małże, szczypior czosnkowy i mleczko kokosowe, dusić pod przykryciem 3-5 potrząsając rondlem od czasu do czasu.
  4. Usunąć garni i wszystkie zamknięte małże, posypać pietruszką, przyprawić pieprzem.
  5. Podać z pieczywem i cząstkami cytryny.    


Tkaniny lniane Kardelen by Mira design
Ceramika Żaneta Jędral Pracownia autorska


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz