wtorek, 12 maja 2015

Weekendowe śniadanie - naleśniki pszenno-owsiane z melasą i kwiatami jasnoty

Pyszne naleśniki ale z mąki pszennej i owsianej z dodatkiem melasy z trzciny cukrowej. Naleśniki będą miały lekko karmelowy posmak. Świetnie smakują z puszystym nadzieniem serowo-jogurtowym i świeżymi owocami. Można je podać na śniadanie, obiad i kolację lub jako deser. 




Czas przygotowania: 30 minut

Składniki:
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1/2 szklanki mąki owsianej,
  • 2 jaja,
  • 1 łyżka melasy trzcinowej,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 1/2 szklanki wody gazowanej,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego,
  • szczypta soli.


Farsz:
  • Twaróg półtłusty,
  • Jogurt Bakoma Naturalny Gęsty,
  • Brązowy cukier,
  • Esencja waniliowa,
  • Skórka otarta z 1/2 pomarańczy (wcześniej wyszorowanej i sparzonej).

Do podania:
  • Owoce borówki amerykańskie,
  • Kwiaty jasnoty białej,
  • Listki stewi lub mięty,
  • Syrop z fiołków lub inny domowy syrop owocowy (opcjonalnie).


Przygotowanie:
  1. Składniki ciasta zmiksować blenderem i odstawić na 15 minut.
  2. Jeśli będzie zbyt gęste rozcieńczyć wodą gazowaną, jeśli za rzadkie dodać mąki.
  3. Smażyć z obydwu stron na suchej patelni.
  4. W między czasie przygotować odpowiednią ilość farszu, posmarować naleśniki, zrolować, przeciąć na mniejsze kawałki. 
  5. Podawać z owocami i kwiatami jasnoty z syropem fiołkowym.





Tkaniny lniane Kardelen, sztućce Hardanger Bestikk by Mira design
do wygrania w Wiosennym konkursie z Mira design




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz