Pokrzywa zwana zielonym złotem jest zarazem warzywem, ziołem, chwastem, kosmetykiem oraz ekologicznym środkiem do nawożenia i ochrony roślin. Właściwości parzące traci podczas suszenia i gotowania, wystarczy listki wysypać na sito i przelać wrzątkiem.
Warto ją polubić bo jest wyjątkowa... i bezpłatna :). Zawiera duże ilości żelaza i chlorofilu, witaminy B, C, K i karoten. Sok z liści pokrzywy oczyszcza organizm, działa krwiotwórczo, przeciwwirusowo, moczopędnie, wzmacnia organizm i obniża poziom cukru we krwi. Dodawany do wiosennych koktajli jest znakomitym detoksem.
Najsmaczniejsze są młode listki zbierane na początku wiosny z górnej części rośliny (od maja do czerwca, 4-5 listków do 1/3 rośliny). Można je dodawać do zup, past, pesto, sałatek, farszów itd. Wart też zbierać nasiona, a zimą wysiewać na kiełki zapewniając sobie źródło zdrowia.
Coraz częściej jest doceniana przez szefów kuchni i trafia do sezonowego menu w restauracjach. Podróżując po Roztoczu wstąpcie na tradycyjną zupę pokrzywową do Zagrody Guciów, gdzie znajdziecie prostą wiejską kuchnię wzorowaną na potrawach gotowanych przez tamtejsze prababki.
Dziś polecam smaczną i zdrową zupę krem z młodego kalafiora podaną z blanszowanymi listkami pokrzywy. Będziecie zachwyceni :)
W wersji wegańskiej do gotowania używamy bulionu warzywnego, serek zamieniamy na mleko kokosowe lub inne roślinne i rezygnujemy z anchois.
Warto ją polubić bo jest wyjątkowa... i bezpłatna :). Zawiera duże ilości żelaza i chlorofilu, witaminy B, C, K i karoten. Sok z liści pokrzywy oczyszcza organizm, działa krwiotwórczo, przeciwwirusowo, moczopędnie, wzmacnia organizm i obniża poziom cukru we krwi. Dodawany do wiosennych koktajli jest znakomitym detoksem.
Najsmaczniejsze są młode listki zbierane na początku wiosny z górnej części rośliny (od maja do czerwca, 4-5 listków do 1/3 rośliny). Można je dodawać do zup, past, pesto, sałatek, farszów itd. Wart też zbierać nasiona, a zimą wysiewać na kiełki zapewniając sobie źródło zdrowia.
Coraz częściej jest doceniana przez szefów kuchni i trafia do sezonowego menu w restauracjach. Podróżując po Roztoczu wstąpcie na tradycyjną zupę pokrzywową do Zagrody Guciów, gdzie znajdziecie prostą wiejską kuchnię wzorowaną na potrawach gotowanych przez tamtejsze prababki.
Dziś polecam smaczną i zdrową zupę krem z młodego kalafiora podaną z blanszowanymi listkami pokrzywy. Będziecie zachwyceni :)
W wersji wegańskiej do gotowania używamy bulionu warzywnego, serek zamieniamy na mleko kokosowe lub inne roślinne i rezygnujemy z anchois.
Czas przygotowania: 25 minut
Składniki:
- 1-1,5 l domowego bulionu,
- 1/2 młodego kalafiora,
- 2-3 młode ziemniaki,
- 2 łodygi selera naciowego,
- 2 garście listków pokrzywy,
- 1 chili (opcjonalnie),
- 125 g serka Arla Apetina Pesto i rukola lub 200 ml śmietany 30%,
- sól i biały pieprz do smaku
- 5 filecików anchois (opcjonalnie).
Przygotowanie:
- Warzywa umyć, pokroić na małe kawałki, ziemniaki w drobna kostkę. Zalać bulionem, dodać fileciki anchois, ugotować do miękkości (ok. 10 minut).
- Dodać serek z ziołami lub śmietanę, zmiksować, doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Listki pokrzywy przelać wrzątkiem na sicie, przełożyć do lodowatej wody, odsączyć na sicie lub odcisnąć z wody, poszatkować w cienkie paski.
- Do gorącej zupy dodać pokrzywę, wymieszać, podać z plastrami chili.
Zupę można przybrać chipsami z pokrzywy (przepis).
Jakoś nie mogę się zabrać do tej pokrzywy, a myślę o niej od dłuższego czasu :) Jaką porcję przygotować na początek?
OdpowiedzUsuń:D nie Ty pierwszy.
UsuńNajprościej: koszyczek (nie foliową torebkę) i grube rękawiczki zabierasz na spacer po lesie lub innych terenach czystych ekologicznie. Pokrzywa to "królowa cienia" więc w takich miejscach najłatwiej się na nią natknąć. Wystarczy zerwać 20 górnych części rośliny, w domu oberwać listki, umyć, przełożyć na sito i przelać wrzątkiem, przełożyć do lodowatej wody, odcisnąć z nadmiaru wody. Tak przygotowaną pokrzywę można przechowywać w lodówce do kilku dni, i codziennie dodawać porcję do przygotowywanych potraw, koktajli itp. Pokrzywa jest ogólnie dostępna, więc nie ma co robić większych zapasów :).
UWAGA, jeśli uprawiacie w domu zioła lub kwiaty możecie resztki pokrzywy zalać wodą i odstawić na noc, a rana podlać swoje roślinki taką ekologiczną odżywką.
Kinga i tak smakuje :), bomba witaminowa za grosze :)
OdpowiedzUsuńCzy pokrzywę już przetworzoną można gdzieś kupić?
OdpowiedzUsuńPokrzywa jest powszechnie znana ze swych właściwości zdrowotnych :) Można ją kupić w postaci suszonych herbatek, soku, wyciągów... jednak najwięcej właściwości odżywczych będzie miała ta świeżo zebrana i krótko przechowywana.
Usuń