Pyszne naleśniki ale z mąki pszennej i owsianej z dodatkiem melasy z trzciny cukrowej. Naleśniki będą miały lekko karmelowy posmak. Świetnie smakują z puszystym nadzieniem serowo-jogurtowym i świeżymi owocami. Można je podać na śniadanie, obiad i kolację lub jako deser.
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 1/2 szklanki mąki owsianej,
- 2 jaja,
- 1 łyżka melasy trzcinowej,
- 1/2 szklanki mleka,
- 1/2 szklanki wody gazowanej,
- 2 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego,
- szczypta soli.
Farsz:
- Twaróg półtłusty,
- Jogurt Bakoma Naturalny Gęsty,
- Brązowy cukier,
- Esencja waniliowa,
- Skórka otarta z 1/2 pomarańczy (wcześniej wyszorowanej i sparzonej).
Do podania:
- Owoce borówki amerykańskie,
- Kwiaty jasnoty białej,
- Listki stewi lub mięty,
- Syrop z fiołków lub inny domowy syrop owocowy (opcjonalnie).
Przygotowanie:
- Składniki ciasta zmiksować blenderem i odstawić na 15 minut.
- Jeśli będzie zbyt gęste rozcieńczyć wodą gazowaną, jeśli za rzadkie dodać mąki.
- Smażyć z obydwu stron na suchej patelni.
- W między czasie przygotować odpowiednią ilość farszu, posmarować naleśniki, zrolować, przeciąć na mniejsze kawałki.
- Podawać z owocami i kwiatami jasnoty z syropem fiołkowym.
do wygrania w Wiosennym konkursie z Mira design
Lubię takie artykuły.
OdpowiedzUsuńWłaśnie do takich dań ja bardzo często używam sprawdzonych sztućców https://duka.com/pl/jedzenie-i-serwowanie-potraw/sztucce/sztucce-do-serwowania-potraw które moim zdaniem idealnie nadają się do serwowania potraw. Bardzo ciężko jest wtedy w jakikolwiek sposób spowodować upadek naszych potraw.
OdpowiedzUsuń