Konkurs wiosenny
22.04 - 22.05.2015 r.
Razem z Mira design zapraszam do wspólnej zabawy :)
Wyniki konkursu:
Zwycięzcy:
- Magdalena O. - zestaw dwóch lnianych bieżników w kolorze morskim (47x150) oraz sześciu lnianych serwetek w jasnym błękicie (44x44) firmy Kardelen,
- Piotr Z. - zestaw deserowy sztućców Hardanger Bestikk, (łopatka i 6 widelczyków),
- Joanna T. - zestaw serwingowy sztućców z kolekcji TUVA (łyżka + widelec),
- Grażyna P. - dwa komplety pięknych lnianych serwetek ERIK od Kardelen. Po 6 serwetek (44x44) w kolorze ciemnoszarym i jasnoszarym,
- Alex M. - zestaw do sałat (dwie łyżki) z kolekcji Tuva od Hardanger Bestikk.
Serdecznie gratulujemy
Informacje o wygranej razem z drukiem oświadczenia zostaną wysłane do zwycięzców drogą elektroniczną. Na wypełnione i podpisane oświadczenia czekamy do 7 czerwca 2015r., po tym czasie nagroda przechodzi na kolejną osobę z listy rezerwowej.
Prace zwycięzców opublikujemy po odesłaniu wypełnionych oświadczeń.
---------------------------------------
---------------------------------------
Nagrodzone prace:
- Magdalena O.
Limonkowe lody z jarmużem i czekoladą
Jak ja uwielbiam słodycze, a jeżeli przy okazji są w zdrowej wersji, to już rewelacja! :)
I te lody właśnie należą do serii tych zdrowych, gdyż zawierają mnóstwo witamin i minerałów, które chronią nasz organizm przed rozwojem chorób nowotworowych!
A co do samego przepisu, to jest to połączenie- ostatnio modnego- jarmużu z bananami, groszkami czekoladowymi z deserowej czekolady i sokiem oraz skórką limonki, które nadają rewelacyjną nutkę orzeźwienia.
Pyszności, mówię Wam! :)
Lody:
* banany- 3 szt.
* jarmuż- 30 g
* limonka- 1 szt.
* syrop z agawy- 2 łyżki
* pastylki czekoladowe*- 30 g
Z limonki zetrzeć skórkę i wycisnąć sok.
Banany wrzucić do malaksera, wlać sok z limonki, dodać jarmuż, syrop z agawy i dokładnie zmiksować całość na gładki krem.
Do masy dodać startą skórkę z limonki oraz pastylki czekoladowe, wymieszać i przełożyć do pojemniczka na lody.
Wstawić do zamrażalnika na minimum 6 godzin, a w międzyczasie przemieszać 2-3 razy.
Smacznego! :)
2. Piotr Z.
Wiosna to słoneczna i kolorowa strona życia, która na szczęście pojawia się co roku po chłodach i szarościach i jest dostępna dla wszystkich niezależnie od zasobności portfela. Wiosenne klimaty wyciągają ludzi z domów na spacery, rowery do ogródków i różnych miejsc tętniących życiem. Jednak wiosna nie trwa wiecznie więc dobrze jest czerpać z niej garściami i jak najwięcej przenieść do domu.
Świeże zioła i kwiaty zebrane na łące, pełne witamin i bez konserwantów lądują w sałatkach, pastach, zupach i ciastach lub cieszą nas w stołowych dekoracjach. Napawają optymizmem i radością - jak to wiosna.
Na stole kwitną bzy, pierwiosnki, mniszki, konwalie i rywalizują o miano gwiazdy z kolorowymi warzywami oraz niepowtarzalnymi smakami szparagów, truskawek, grillowanych przekąsek. Przy stole, który już nie jedną widział wiosnę zbieramy rodzinę, degustujemy wiosenne smaki i celebrujemy każdą wspólnie spędzoną chwilę.
Wiosna to słoneczna i kolorowa strona życia, która na szczęście pojawia się co roku po chłodach i szarościach i jest dostępna dla wszystkich niezależnie od zasobności portfela. Wiosenne klimaty wyciągają ludzi z domów na spacery, rowery do ogródków i różnych miejsc tętniących życiem. Jednak wiosna nie trwa wiecznie więc dobrze jest czerpać z niej garściami i jak najwięcej przenieść do domu.
Świeże zioła i kwiaty zebrane na łące, pełne witamin i bez konserwantów lądują w sałatkach, pastach, zupach i ciastach lub cieszą nas w stołowych dekoracjach. Napawają optymizmem i radością - jak to wiosna.
Na stole kwitną bzy, pierwiosnki, mniszki, konwalie i rywalizują o miano gwiazdy z kolorowymi warzywami oraz niepowtarzalnymi smakami szparagów, truskawek, grillowanych przekąsek. Przy stole, który już nie jedną widział wiosnę zbieramy rodzinę, degustujemy wiosenne smaki i celebrujemy każdą wspólnie spędzoną chwilę.
3. Joanna T.
Wiosenna sałatka z camembertem i truskawkami
Składniki: 35g świeżej rukoli
1 krążek sera camembert
8 średnich truskawek świeżych
1 małe jajko
1 łyżeczka świeżego, drobno posiekanego tymianku (ewentualnie suszony)
1/2 szklanki włoskich orzechów
4 łyżki słonecznika łuskanego
2 łyżki płatków migdałów
szczypta soli
szczypta pieprzu
1 łyżka stołowa oliwy z oliwek
Dodatkowo:
olej do smażenia sera
Sposób przygotowania: Ser dzielimy na 8 małych trójkącików. Jajko łączymy ze świeżym tymiankiem oraz szczyptą soli i pieprzu. Połowę orzechów drobno siekamy wraz z 2 łyżkami słonecznika. Możemy również zmielić. Kawałki camemberta panierujemy najpierw w jajku, a następnie w posiekanych bakaliach. Smażymy na odrobinie oleju z każdej strony na zloty kolor. Uważać by nie przypalić. Rukolę oraz pokrojone w plasterki truskawki myjemy i osuszamy. Przekładamy do miski, dodajemy resztę grubo posiekanych orzechów, słonecznik oraz migdały i mieszamy delikatnie z oliwą z oliwek. Przekładamy na talerz, dodając kawałki upieczonego i odsączonego z nadmiaru tłuszczu camemberta.
Wiosenna sałatka z camembertem i truskawkami
Składniki: 35g świeżej rukoli
1 krążek sera camembert
8 średnich truskawek świeżych
1 małe jajko
1 łyżeczka świeżego, drobno posiekanego tymianku (ewentualnie suszony)
1/2 szklanki włoskich orzechów
4 łyżki słonecznika łuskanego
2 łyżki płatków migdałów
szczypta soli
szczypta pieprzu
1 łyżka stołowa oliwy z oliwek
Dodatkowo:
olej do smażenia sera
Sposób przygotowania: Ser dzielimy na 8 małych trójkącików. Jajko łączymy ze świeżym tymiankiem oraz szczyptą soli i pieprzu. Połowę orzechów drobno siekamy wraz z 2 łyżkami słonecznika. Możemy również zmielić. Kawałki camemberta panierujemy najpierw w jajku, a następnie w posiekanych bakaliach. Smażymy na odrobinie oleju z każdej strony na zloty kolor. Uważać by nie przypalić. Rukolę oraz pokrojone w plasterki truskawki myjemy i osuszamy. Przekładamy do miski, dodajemy resztę grubo posiekanych orzechów, słonecznik oraz migdały i mieszamy delikatnie z oliwą z oliwek. Przekładamy na talerz, dodając kawałki upieczonego i odsączonego z nadmiaru tłuszczu camemberta.
5. Aleksandra M.
moja druga propozycja wiosny ....
polędwica wieprzowa w musztardowym sosie
przepis
na trzy - cztery porcje
400 gram polędwicy wieprzowej
2 boczniaki mikołajkowe
2 szalotki
kilka sztuk fasoli szparagowej - ugotowanej al dente
kilka sztuk brukselki - ugotowanej al dente
kilka sztuk rzodkiewek
roszponka
boćwina
100 ml śmietany kremówki
5 łyżek musztardy sarepskiej
pieprz gruboziarnisty
sól
czosnek granulowany
bazylia suszona
pietruszka suszona
chilli w płatkach
oliwa
400 gram polędwicy wieprzowej
2 boczniaki mikołajkowe
2 szalotki
kilka sztuk fasoli szparagowej - ugotowanej al dente
kilka sztuk brukselki - ugotowanej al dente
kilka sztuk rzodkiewek
roszponka
boćwina
100 ml śmietany kremówki
5 łyżek musztardy sarepskiej
pieprz gruboziarnisty
sól
czosnek granulowany
bazylia suszona
pietruszka suszona
chilli w płatkach
oliwa
Polędwice
przyprawiamy czosnkiem , bazylia , pietruszką , pieprzem oraz solą i odstawiamy
na kilka godzin . Musztardę łączymy ze śmietaną . Polędwice oraz szalotkę
przekrojoną wzdłuż smażymy na oliwie z każdej strony - mięso z czterech stron
około 2 minut z każdej i wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 170 stopni na 11
minut , następnie wyciągamy z piekarnika i odstawiamy na pięć minut by mięso
odpoczęło i nie straciło swoich soków - porcjujemy . Boczniki kroimy w plastry i
smażymy na rozgrzanej oliwie z chili z każdej strony na brązowy kolor. Mięso i
grzyby układamy na podgrzanym musztardowym sosie , dekorujemy resztą składników
.
Smacznego
:)
---------------------------------------
Kochani, jesteśmy pod wrażeniem Waszej kreatywności i bliscy ogłoszenia wyników Konkursu z Mira design Emotikon smile Piękne nagrody od Kardelen AB i Hardanger Bestikk nadal czekają na zwycięzców i jeszcze trochę będą musiały poczekać, mam nadzieję, że nam to wybaczycie Emotikon smile. Ilość zgłoszonych prac jest tak duża, że jury jeszcze się nie uporało z ich weryfikacją i oceną. Zwycięzców wyłonimy najpóźniej do 1 czerwca.
----------------------------------------------------------------
Wiosna to wyjątkowy czas, przyroda budzi się do życia i wszystko dookoła się zmienia. Znużeni zimą chętnie witamy pierwsze promienie słońca i szukamy inspiracji do bardziej kolorowych
i apetycznych potraw.
Pokaż nam, jaki jest twój sprawdzony przepis na apetyczną wiosnę na stole. Może jest to soczysta zieleń w świeżej sałatce, czerwień owoców w deserach, a może żółte tulipany w wazonie?
Mamy dla Was piękne designerskie upominki skandynawskich marek.
Zasady konkursu:
2. Swoje zgłoszenia możesz też przesłać na mój e-mail: szczyptasmaq@gmail.com.
3. Miło nam będzie, jeśli polubisz strony organizatorów konkursu na facebooku: SzczyptaSmaQ (klik) i Mira design (klik),
4. Kierując się subiektywną oceną wybierzemy 5 najciekawszych zgłoszeń i nagrodzimy pięknymi skandynawskimi upominkami od Kardelen i Hardanger Bestikk.
5. Konkurs trwa pięć tygodni, a w każdym tygodniu zaprezentuję jedną nagrodę.
6. Zgłoszenia przyjmujemy od 22 kwietnia do 22 maja 2015r. Wyniki ogłosimy na blogu i fanpagu SzczyptaSmaQ w ciągu 7 dni po zakończeniu konkursu.
7. W konkursie mogą wziąć udział osoby pełnoletnie i mieszkające na terenie Rzeczypospolitej.
8. Zwycięzcy zostaną poproszeni o przesłania oświadczenia potwierdzającego prawa autorskie do zgłoszonej pracy oraz dane do wysłania upominków.
9. Jedna osoba może otrzymać jeden upominek, niezależnie od ilości zgłoszeń.
NAGRODY
1. Pierwsza nagroda - gratka dla miłośników pięknych rzeczy - zestaw deserowy sztućców norweskiej marki Hardanger Bestikk z kolekcji TUVA - łopatka i 6 widelczyków.
Najwyższa jakość stali nierdzewnej 8/18, smukłe kształty, norweskie wzornictwo ściśle związane z naturą oraz wyjątkowa funkcjonalność.
Hardanger Bestikk od 1958 roku tworzy kolekcje sztućców i dodatków stołowych. Piękne przedmioty, które powstają w norweskiej fabryce były wielokrotnie nagradzane za design, od kilkudziesięciu lat zdobywają miłośników na całym świecie, niezmiennie budząc zachwyt i uznanie.
2. Druga nagroda - zestaw dwóch lnianych bieżników w powalającym kolorze morskim (47x150) oraz sześciu lnianych serwetek w jasnym błękicie (44x44) firmy Kardelen.
Piękne tkaniny Kardelen od kilku tygodni możecie oglądać na blogu - skandynawski design, połączenie prostoty, elegancji i funkcjonalności. Od 1992 r. są produkowane w Szwecji, ku wielkiemu zadowoleniu miłośników naturalnych materii i pięknych kolorów. Rodzina Bergström, założyciele firmy, od początku za cel stawiała sobie wyrób tkanin lnianych najwyższej jakości. Surowiec wykorzystywany do produkcji pozyskiwany jest z europejskich upraw i jest objęty ścisłą kontrolą.
Aranżacje z produktami Kardelen znajdziecie na całym Świecie w wielu magazynach wnętrzarskich i pismach zajmujących się designem, dekorowaniem oraz modą.
3. Trzecia nagroda - zestaw serwingowy sztućców z kolekcji TUVA (łyżka + widelec).
Kolekcja TUVA, powstała w 2009 roku i jest jedna z bardziej znanych w Skandynawii linii nowoczesnej elegancji o pełnym wykończeniu i ponadczasowej formie. Jej autor Per Finne zdobył najwyższą nagrodę Norsk Designraad za doskonały wzór, a w roku 2011 sztućce otrzymały nominację do niemieckiej nagrody Designpreis Deutschland.
4. Czwarta nagroda - dwa komplety pięknych lnianych serwetek ERIK od Kardelen. Po 6 serwetek (44x44) w kolorze ciemnoszarym i jasnoszarym.
Barwne dodatki z naturalnego lnu, dzięki którym Twoja jadalnia stanie się jeszcze bardziej elegancka, a pięknie nakryty stół będzie zachwycał każdego dnia.
5. Piąta nagroda - zestaw do sałat (dwie łyżki) z kolekcji Tuva od Hardanger Bestikk.
Kolekcja TUVA zdobyła dwie najważniejsze skandynawskie nagrody za oryginalność i funkcjonalność formy. Sama nazwa pochodzi od imienia wnuczki założyciela firmy. Zgodnie z rodzinną tradycją wszystkim kolekcjom prowadzonym przez Hardanger Bestikk nadano nazwy pochodzące od imion córek lub wnuczek założyciela.
Sztućce TUVA to design ze smakiem, który w wyjątkowy sposób pobudza apetyt :).
Wprost idealny zestaw do mojej jadalni, tylko jakoś szczęścia nie mam w konkursach :)
OdpowiedzUsuńEva zachęcam do udziału, jedne z pięciu wyjątkowych upominków może być Twój :)
UsuńCiekawy konkurs ;-)
OdpowiedzUsuńSzkoda tylko, że trzeba być PEŁNOLETNIM :-/
Justyna, możesz go polecić mamie, starsze siostrze lub kuzynce :)
UsuńNie można by dopuścić do konkursu niepełnoletnich? Bardzo mi zależy :-D
OdpowiedzUsuńNie można, wymogi sponsorów są określone w zasadach konkursu.
UsuńRozumiem :-)
UsuńBardzo dziękuję za odpowiedź.
Jeszcze kilka lat muszę poczekać :-D
Pozdrawiam!
Zgłoszenie poszło na maila pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńWanilia i Kardamon
Witam chciałam wysłać zgłoszenie na konkurs na podany wyżej adres mailowy, ale nie mogę bo wyswietla mi się, ze adres szczyptasmaq@gmail.com. nie jest rozpoznawalny, czy jest jakiś błąd?
OdpowiedzUsuńBardzo proszę o odpowiedź
Elżbieta
W ostatniej chwili zauważyłam błąd, udało mi się wysłać maila.
OdpowiedzUsuńElżbieta