Pyszne smarowidło, dobre do pieczywa pełnoziarnistego, grzanek, tostów, lub bagietki. Potrzebne będą: masło, tuńczyk w sosie własnym, przyprawy, inne ulubione dodatki i 5 minut na przygotowanie. Można je również przygotować z wędzonym łososiem lub makrelą.
Przygotowanie:
Czas przygotowania: 5 minut + chłodzenie
Składniki:
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym,
- 1/3 kostki miękkiego masła,
- 4 fileciki anchois,
- 1 łyżka posiekanej szalotki,
- 1-2 łyżeczki kaparów (opcjonalnie),
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę (opcjonalnie),
- 1-2 łyżki posiekanych świeżych ziół (do wyboru: tymianek, pietruszka, kolendra, bazylia itp).
- sól, pieprz i sok z limonki do smaku.
Do podania:
- siekany szczypiorek,
- awokado,
- cząstki limonki.
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki z wyjątkiem masła zmiksować na gładka masę.
- Dodać masło, miksować chwilę do połączenia się składników, doprawić do smaku. Schłodzić w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz