5/09/2015

Sosnówka - nalewka na pędach sosny

Znakomity eliksir na pędach sosny:) na jesienne chłody, zimowe przeziębienie, poprawę humoru i jako dodatek do potraw, zwłaszcza tych gdzie zazwyczaj dodajecie rozmaryn lub jałowiec. Przepis należy do tych przekazywanych z pokolenia na pokolenie, jeśli nie posiadacie własnego - polecam :)

Pędy sosy są już w pełni rozwinięte, przy okazji weekendowego spaceru po lesie możecie pozyskać dowolną ilość świeżego surowca ;). Najlepsze pędy to te zebrane w pierwszej połowie maja, a nalewka im starsza tym lepsza.



Składniki:

  • ok. 1 l miękkich pędów sosny,
  • 800 g białego cukru,
  • 100 g cukru muscovado (opcjonalnie),
  • 500 ml spirytusu,
  • sok z 1-2 cytryn.



Przygotowanie:
  1. Pędy rozłożyć na płasko w szerokim słoju, zasypać białym cukrem, odstawić w ciemne i cieple miejsce na 2 tygodnie.
  2. Przecedzić przez gazę, dodać spirytus, sok z cytryny i cukier muscovado. Wymieszać, szczelnie zakręcić słój, odstawić na 14 tygodni,
  3. Przefiltrować, przelać do szczelnych butelek.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Szczypta SmaQ , Blogger