czwartek, 7 maja 2015

Obiad w 20 minut. Grillowany stek wołowy z blanszowanymi warzywami i chipsami z pokrzywy

Obiad w 20 minut :). Stek sezonowany, młode blanszowane warzywa na musie z awokado i czosnku niedźwiedziego, a do przybrania chipsy z pokrzywy i prażony sezam. Duża porcja witamin i składników odżywczych. Mimo rustykalnego charakteru dobrze będzie wyglądać "na salonach" podczas przyjmowania gości lub podczas rodzinnego grilla. 

Wszystkie składniki można przygotować wcześniej, a po przyjściu gości tylko ugrillować wołowinę w ciągu 4 do 10 minut, w zależności od stopnia wysmażenia mięsa jaki chcemy osiągnąć. 

Pokrzywie, zwanej zielonym złotem, poświecę więcej uwagi w najbliższych postach. Dziś tylko przypomnę, że w kontakcie bezpośrednim jest bardzo agresywna :) i może nieźle poparzyć, dlatego przydadzą się grube rękawice. Właściwości parzące pokrzywy tracą w trakcie gotowania, smażenia i suszenia. Wystarczy przelać je wrzącą wodą. W zielarstwie są wykorzystywane całe rośliny. Do celów kulinarnych najlepsze są młode listki zbierane na początku wiosny z górnej części (4-5 listków do 1/3 rośliny). 

Smacznej wiosny ;)

Inspiracje: warsztaty kulinarne "Filozofia smaku" w ramach Bosch Akademia Smaku.


Czas przygotowania: 20 minut
Porcje: 2

Składniki:
  • 2 steki z rostbefu (dojrzewające),
  • 1 łyżeczka uprażonego sezamu (białego i/lub czarnego).

Marynata:

  • 150 ml sosu Teriyaki,
  • 2 łyżki miodu,
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę,
  • 1 łyżka startego imbiru,
  • 1 łyżka posiekanej chili,
  • 1/2 łyżeczki oleju sezamowego,
  • pieprz do smaku.

Mus z awokado:
  • 1/2 awokado,
  • 4 świeże listki czosnku niedźwiedziego,
  • szczypta brązowego cukru,
  • sok z cytryny, sól i biały pieprz do smaku.

Sałatka warzywna:

  • 6-10 zielonych szparagów,
  • 2 młode marchewki,
  • zielona cukinia,
  • 1/2 czerwonej cebuli,
  • 4 pomidorki koktajlowe,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1/2 łyżeczki soli.

Chipsy z pokrzywy:

  • 10 listków pokrzywy,
  • olej rzepakowy lub z pestek winogron do smażenia.






































Przygotowanie:
Stek wyjąć z lodówki godzinę przed grillowaniem.

Sałatka:
  1. Warzywa umyć i osuszyć. Pomidorki przekroić na pół, cebulę w krążki, pozostałe warzywa wzdłuż na cienkie paski (można przy pomocy obieraczki). 
  2. Przygotować miskę z zimną wodą i lodem. W rondlu zagotować wodę z dodatkiem 1/2 łyżeczki soli i łyżeczki cukru. Paski warzyw wrzucić do wrzątku, gotować 1-2 minuty. Ugotowane przełożyć łyżką cedzakową do wody z lodem, wystudzić, odcedzić na sicie.
  3. Krążki cebuli przypiec na gorącej patelni grillowej lub grillu po usmażeniu mięsa.
  4. Warzywa podać na musie z awokado rozsmarowanym na talerzu, przybrane chipsami z pokrzywy.

Chipsy z pokrzywy: 
  1. Listki umyć i osuszyć, olej rozgrzać w rondlu. 
  2. Kilka listków położyć na łyżce cedzakowej i zanurzyć w oleju na 3-4 sekundy (do czasu aż przestanie strzelać olej). 
  3. Usmażone listki odsączyć z nadmiaru tłuszczu na kilku warstwach papierowego ręcznika. Czynność powtórzyć z pozostałymi listkami. Olej nie powinien być zbyt wysoki bo pokrzywa się przypali i straci zielony kolor. 
Marynata:
  1. Wymieszać wszystkie składniki (bez miodu), zredukować objętość o połowę gotując na małym ogniu. 
  2. Dodać miód, zagotować. 

MUS: awokado zmiksować z czosnkiem niedźwiedzim i cukrem, doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Steki:

  1. Steki położyć na mocno rozgrzany grill (bez oliwy). Po dwóch minutach przekręcić, wierzch posmarować marynatą, grillować kolejne dwie minuty. Przekręcić steki na stronę z marynatą, z wierzchu posmarować marynatą grillować 1 minutę, przekręcić ostatni raz na minutę (tj. grillujemy 2+2+1+1 minut).  
  2. Usmażone steki zawinąć w folię aluminiową, odłożyć na 5 minut, żeby odpoczęły. 
  3. Żeby otrzymać steki bardziej krwiste skrócić łączny czas grillowania do 4 minut. Przy stekach bardziej wysmażonych wydłużyć czas do 8-10 minut.
  4. Przed podaniem posypać solą, pieprzem i prażonym sezamem.


                    Tkaniny lniane Kardelen by Mira design.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz