3/11/2015

Wege burgery z czerwonej fasoli i batatów

Na wiosnę, kiedy temperatura otoczenia wzrasta i instynktownie zmniejszamy spożycie tłustych, ciężkostrawnych i rozgrzewających potraw warto sięgać po warzywa mrożone, w puszkach i słoiczkach, które zapakowano w pełni sezonu u szczytu ich rozkwitu. Ciekawą propozycją są warzywa już przygotowane na parze. Zachowują swoje cenne składniki, nie tracą żywych kolorów, znakomicie prezentują się na talerzu i pozwalają szybko przygotować zdrowe posiłki dla całej rodzin.   

Aromatyczne burgery z czerwonej fasoli gotowanej na parze i batatów to dietetyczna bomba białkowa, naszpikowana witaminami i składnikami odżywczymi dbającymi o nasze zdrowie. W przeciwieństwie do mięsa nie zawierają cholesterolu i wpływają na obniżenie jego poziomu w naszym organizmie. Są też bogatym źródłem witamin z grupy B, działających antydepresyjnie. Nieocenione wsparcie, kiedy dopada nas przesilenie wiosenne. 

Burgery można podać z różnymi dodatkami, w pieczywie, z ryżem, kaszami... Szczególnie polecam! w absolutnie wyjątkowym zestawieniu: domowa niskosłodzona konfitura z czeremchy z miętą i estragonem, pieczony burak, kremowe awokado i świeża kolendra.

UWAGA! może uzależniać :)  

Jeśli nie zabezpieczyliście sobie zapasów konfitury z czeremchy jesienią, możecie zastąpić ją konfiturą pomarańczową z imbirem i czerwonym pieprzem lub konfiturą z papryki, do przygotowania o każdej porze roku. Sprawdzi się też karmelizowana czerwona cebula. 

Burgery są chrupiące na zewnątrz z miękkim, lekko orientalnym środkiem. Można jeść je na ciepło i na zimno, na śniadanie, obiad i kolacji. 
Jest to też moja kolejna propozycja z cyklu "weekendowe śniadanie".





Czas przygotowania: 40 minut
Porcje: 5

Składniki:
  • Puree z upieczonego batata (ok. 1 szklanka), 
  • 250 g odsączonej Czerwonej fasoli gotowanej na parze Bonduelle, 
  • 1/4 szklanki niełuskanego sezamu do posypania, 
  • 4 łyżki mąki jaglanej (można zmielić kaszę w młynku do kawy), 
  • 2 łyżki drobno posiekanej szalotki, 
  • 2 łyżki posiekanej kolendry, 
  • 1/2 łyżeczki garam masali, 
  • 1/2 łyżeczki mielonego kuminu, 
  • 1/2-1 łyżeczki chili w płatkach, 
  • szczypta cynamonu, 
  • sól i pieprz cayenne do smaku, 
  • Oliwa. 

Do podania: 
  • 5 bułek (najlepiej własnego wypieku), 
  • 2 średnie upieczone buraki, 
  • awokado, 
  • kilka łyżek konfitura z czeremchy z miętą i estragonem, 
  • sałata, 
  • kolendra.



  1. Puree z batatów zmiksować z przyprawami, dodać fasolę, szalotkę i kolendrę, wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. 
  2. Uformować burgery i obtoczyć w sezamie. Najwygodniej zrobić to przy pomocy małej obręczy cukierniczej bo masa jest dość lepka.   
  3. Wyłożyć na papier do pieczenia skropiony oliwą, piec w 195 stopniach przez 30 minut.  
  4. Bułki przekroić, każdą połowę posmarować konfiturą, do środka włożyć burgery, sałatę, awokado, plastry buraka i świeżą kolendrę. 
Smacznego :)





W parze ze zdrowiem

3 komentarze:

Copyright © 2016 Szczypta SmaQ , Blogger