Drugie życie Kremu batate, czyli bataty i pomarańcze tym razem w formie tarty na kruchym jaglano-orkiszowym spodzie. Do podania z plastrami świeżej pomarańczy lub sosem owocowym.
Składniki:
Spód:
Krem:
Przygotowanie:
Kruchy spód:
Krem:
Składniki:
Spód:
- 150 g mąki jaglanej,
- 50 g mąki orkiszowej,
- 20 g cukru pudru,
- 130 g masła,
- czubata łyżka kakao,
- 1 żółtko,
- 2-3 łyżki lodowatej wody,
- szczypta soli.
Krem:
- 1 szklanka puree z pieczonych batatów,
- 2 pomarańcze,
- 200 ml mleka kokosowego z obniżoną zawartością tłuszczu,
- 70 ml likieru pomarańczowego (opcjonalnie),
- 1 łyżeczka ekstraktu wanilii,
- agar-agar 10 g/litr kremu,
- ksylitol lub cukier do smaku.
Przybranie:
- plastry pomarańczy.
Kruchy spód:
- Masło schłodzić. W malakserze wymieszać suche składniki (tryb pulsacyjny), dodać zimne masło pokrojone na mniejsze kawałki, miksować kilka sekund. Masło powinno by w widocznych kawałkach.
- Dodać żółtko i lodowatą wodę, wymieszać.
- Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą, schłodzić (min. 30 minut w lodówce).
- Ciasto rozwałkować, wyłożyć do formy posmarowanej masłem, nakłuć widelcem. Piec 30 minut w temperaturze 200 stopni, wystudzić.
Krem:
- Pomarańcze wyszorować szczotką, sparzyć wrzącą wodą, otrzeć skórkę, obrać i wyciąć fileciki.
- Puree z batatów zalać mlekiem kokosowym, dodać wanilię, sok i skórkę z pomarańczy, zagotować i zmiksować blenderem na gładką masę. Dodać fileciki z pomarańczy, zagotować, dosłodzić do smaku.
- Do gorącej masy dodać agar-agar w proporcji 10 g/litr kremu (ułatwieniem jest gotowanie w rondlu z miarką) i mieszać do całkowitego rozpuszczenia.
- Krem lekko przestudzić, wylać na zimny spód, odstawić do stężenia (nie trzeba wstawiać do lodówki). Przybrać plastrami pomarańczy.
jakże uroczo pomarańczowa! prawdziwe lato zwiastująca! intrygujące batatowe wnętrze - do opatentowania ;)
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis. Może w końcu przekonałabym się do batatów.
OdpowiedzUsuńPiękna ta tarta, z pewnością smakowała bajecznie :)
OdpowiedzUsuń