3/09/2015

Chleb żytnio-jaglany z ziarnami

Domowy chleb na zakwasie z mąki żytniej razowej, jaglanej i orkiszowej z dodatkiem płatków owsianych i ziaren (w tym przepisie czarnuszka, kminek i słonecznik).





Czas przygotowania: 15 minut + wyrastanie + pieczenie

Składniki:


Zaczyn: 
  • 250 g mąki żytniej razowej, 
  • 200 ml letniej wody, 
  • 250 g zakwasu. 

Ziarna:
  • 120 g ziaren (do wyboru sezam, słonecznik, dynia, czarnuszka, kminek itd.) 
  • gorąca woda 

Ciasto (10-12 godzin później): 
  • Zaczyn, 
  • 170 g mąki jaglanej (lub kaszy jaglanej, którą trzeba zmielić na mąkę w blenderze lub młynku do kawy), 
  • 150 g mąki ciemnej orkiszowej,  
  • 280 ml letniej wody, 
  • 15 g soli, 
  • 3 łyżki płatków owsianych. 




Przygotowanie:
  1. Składniki zaczynu przełożyć do szklanej miski, dokładnie wymieszać, szczelnie przykryć folią spożywczą, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 10-12 godzin. 
  2. Ziarna zalać gorącą wodą odstawić. 
  3. Następnego dnia w letniej wodzie rozpuścić sól, dodać zaczyn, odsączone ziarna, mąkę jaglaną i orkiszową oraz płatki owsiane, wyrabiać 10 minut. 
  4. Foremkę posmarować oliwą i posypać dowolnymi ziarnami, przełożyć ciasto, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 4 godziny.  
  5. Piekarnik rozgrzać do 220 stopni, na górnej półce postawić pojemnik z gorącą wodą. Piec chleb 25 minut, następnie obniżyć temperaturę do 200 stopni i piec przez kolejne 25-30 minut. 
  6. Upieczony chleb wydaje głuchy odgłos przy stukaniu palcem w spód.  




6 komentarzy:

  1. Kocham jeść taki chlebek <3

    OdpowiedzUsuń
  2. prezentuje się pysznie i zapewne tak też smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smakował rewelacyjnie, ale troszkę się rozjechał bo był pieczony w silikonowych keksówkach, ale z mini już koniec ;)

      Usuń
  3. Małgosia ja nie radzę sobie z goryczką mąki jaglanej, daję jej więcej do pieczenia niż w Twoim przepisie i chleb jest lekko gorzki, może jestem przewrażliwiona ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz dodać jaglaną pierwszego dnia do zaczynu, będzie miała czas się przetrawić.

      Usuń

Copyright © 2016 Szczypta SmaQ , Blogger