Domowy chleb na zakwasie z mąki żytniej razowej, jaglanej i orkiszowej z dodatkiem płatków owsianych i ziaren (w tym przepisie czarnuszka, kminek i słonecznik).
Czas przygotowania: 15 minut + wyrastanie + pieczenie
Składniki:
Przygotowanie:
Czas przygotowania: 15 minut + wyrastanie + pieczenie
Składniki:
Zaczyn:
- 250 g mąki żytniej razowej,
- 200 ml letniej wody,
- 250 g zakwasu.
Ziarna:
- 120 g ziaren (do wyboru sezam, słonecznik, dynia, czarnuszka, kminek itd.)
- gorąca woda
Ciasto (10-12 godzin później):
- Zaczyn,
- 170 g mąki jaglanej (lub kaszy jaglanej, którą trzeba zmielić na mąkę w blenderze lub młynku do kawy),
- 150 g mąki ciemnej orkiszowej,
- 280 ml letniej wody,
- 15 g soli,
- 3 łyżki płatków owsianych.
- Składniki zaczynu przełożyć do szklanej miski, dokładnie wymieszać, szczelnie przykryć folią spożywczą, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 10-12 godzin.
- Ziarna zalać gorącą wodą odstawić.
- Następnego dnia w letniej wodzie rozpuścić sól, dodać zaczyn, odsączone ziarna, mąkę jaglaną i orkiszową oraz płatki owsiane, wyrabiać 10 minut.
- Foremkę posmarować oliwą i posypać dowolnymi ziarnami, przełożyć ciasto, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 4 godziny.
- Piekarnik rozgrzać do 220 stopni, na górnej półce postawić pojemnik z gorącą wodą. Piec chleb 25 minut, następnie obniżyć temperaturę do 200 stopni i piec przez kolejne 25-30 minut.
- Upieczony chleb wydaje głuchy odgłos przy stukaniu palcem w spód.
Kocham jeść taki chlebek <3
OdpowiedzUsuńJa też. A im wilgotniejszy tym lepiej ;)
Usuńprezentuje się pysznie i zapewne tak też smakuje :)
OdpowiedzUsuńSmakował rewelacyjnie, ale troszkę się rozjechał bo był pieczony w silikonowych keksówkach, ale z mini już koniec ;)
UsuńMałgosia ja nie radzę sobie z goryczką mąki jaglanej, daję jej więcej do pieczenia niż w Twoim przepisie i chleb jest lekko gorzki, może jestem przewrażliwiona ;)
OdpowiedzUsuńMożesz dodać jaglaną pierwszego dnia do zaczynu, będzie miała czas się przetrawić.
Usuń