Rillettes z gęsiej piersi z dodatkiem macierzanki i pomarańczy to przepyszne smarowidło, idealne do pieczywa, zwłaszcza tego domowego pieczonego na zakwasie.
Rillettes jest przygotowane tylko z tłuszczu gęsiego i powinno być przechowywane w lodówce. W temperaturze pokojowej zaczyna się topić, po schłodzeniu ponownie stężeje.
Czas przygotowania: 20 minut + duszenie mięsa + chłodzenie
Składniki:
Rillettes jest przygotowane tylko z tłuszczu gęsiego i powinno być przechowywane w lodówce. W temperaturze pokojowej zaczyna się topić, po schłodzeniu ponownie stężeje.
Czas przygotowania: 20 minut + duszenie mięsa + chłodzenie
Składniki:
- Pierś gęsi z kością (ok. 1 kg),
- 400 g tłuszczu gęsiego,
- 4 plastry prosciutto,
- skórka otarta z pomarańczy,
- 100 ml soku z pomarańczy,
- kilka gałązek macierzanki cytrynowej (lub tymianku),
- sól i pieprz do smaku.
Marynata:
- 3 ząbki czosnku w plasterkach,
- łyżka posiekanej macierzanki,
- 2 łyżki soli morskiej,
- 2 łyżki brązowego cukru.
- 100 ml soku z pomarańczy.
- Wymieszać składniki marynaty, natrzeć gęś, marynować w chłodnym miejscu 1-2 dni.
- W rondlu roztopić gęsi smalec. Pierś dokładnie opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć ręcznikiem, zdjąć skórę, mięso oddzielić od kości i pokroić na mniejsze kawałki. Włożyć do smalcu razem ze skórą i kością, dodać skórkę i sok z pomarańczy, 4 gałązki macierzanki i dusić na małym ogniu do czas, aż mięso zacznie się rozpadać (ok. 4 godz.).
- Pod koniec duszenia usunąć skórę, kość i gałązki, do mięsa dodać prosciutto pokrojone w cienkie paski, po 10 minutach zdjąć z ognia i lekko przestudzić.
- Mięso odsączyć na sicie, podzielić widelcem na włókna, przełożyć do małych słoiczków, zalać tłuszczem, przechowywać w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz