3/11/2015

Hotel od kuchni. Wrząca kuchnia w sennym Ciechocinku, czyli warsztaty kulinarne z firmą MPM

Na fali "Przepisu na sukces", konkursu kulinarnego zorganizowanego przez firmę MPM AGD S.A., w pierwszy weekend marca zawitaliśmy do sennego poza sezonem, zimnego i deszczowego Ciechocina. Pierwsze wrażenie nie zapowiadało aż tak intensywnego weekendu, wysokiej temperatury w kuchni i innych atrakcji, przygotowanych przez organizatora.
  
MPM AGD S.A. to polski producent sprzętu gospodarstwa domowego i właściciel dwóch hoteli Villa Park MED & SPA w Ciechocinku oraz Głęboczek Vine Resort & SPA, więc nie dziwi, że jeden z nich został wybrany na miejsce kursu kulinarnego podsumowującego konkurs, tym bardziej, że regularnie odbywają się w nim pokazy Live Cooking Show. Dla mnie najmilszym zaskoczeniem była ekipa kulinarna z ww. hoteli, która została postawiona w stan gotowości bojowej i do dyspozycji uczestników kursu.  



Jak się gotuje w profesjonalnej kuchni pokazywali nam m.in. Rober Kołakowski szef kuchni z Villa Park MED & SPA w Ciechocinku i Marian Frankowski szef kuchni z Głęboczek Vine Resort & SPA, gdzie tworzy autorskie menu w restauracji Morellino, od 2014 r. z rekomendacją Slow Food. 





Nad słodką stroną spotkania czuwała Ewa Rymarkiewicz 
Villa Park MED & SPA w Ciechocinku.




Mogliśmy do woli mieszać w rondlach w towarzystwie i pod czujnym okiem profesjonalistów, podpatrując ich przy pracy, poznając nowe przepisy i techniki gotowania oraz testując sprzęty agd z bogatej oferty firmy MPM. Można w niej znaleźć drobne sprzęty do wyposażenia kuchni i łazienki, agd wolno stojące i do zabudowy, klimatyzatory oraz urządzenia profesjonalne.


Robot Kasia na wyposażeniu profesjonalnej kuchni hotelowej i tym razem dzielnie siekał, mielił, ubijał i zagniatał. 











MPM to także importer win, które to do przygotowywanych dań wybierał i nam prezentował Darek Knyszyński - sommelier i manager gastronomi w Villa Park Ciechocinek. W ciekawej karcie, poza międzynarodową obsadą znajdziemy także wina z polskiej Winnicy Płochockich. 




Mikro zioła to świetny dodatek do dań wytrawnych i deserów.




Sandacz z kremem kasztanowym zachwycił smakiem i prostotą wykonania. Nacinanie skóry zapobiegło zwijaniu się ryby w trakcie smażenia.





Już i tak niezwykły krem z topinamburu w towarzystwie pudru z oliwy truflowej urósł do rangi gwiazdy po nałożeniu go na talerze przy pomocy syfonu. Syfon już trafił na moją listę zakupów ;)







Fondant czekoladowy z musem z sera koziego i skoncentrowanym sosem wiśniowym, tak jak i pozostałe przygotowywane desery, przyjemnie połechtał kubki smakowe i już wiem, że będzie częstym gościem w moim domu.   
         

                        

Po przyjemnych trudach warsztatów na wszystkich uczestników czekała bogato wyposażona strefa Soltaris SPA z basenem, saunami i wewnętrzną tężnią solankową oraz profesjonalna kadra masażystów i fizjoterapeutów w specjalistycznych gabinetach zabiegowych. Oddając się w ich ręce można było w pełni poczuć na własnej skórze slogan reklamowy hotelu: Czas Płynie Odnowa ;) 




Bardzo dziękuję firmie MPM za zaproszenie na warsztaty oraz dwa dni świetnej zabawy i relaksu. Wam polecam zwycięski przepis na Rustykalny pasztet z leśnymi grzybami, który niebawem znajdzie się w książce kucharskiej przygotowywanej przez MPM.


3 komentarze:

  1. Brałem kiedyś udział w takim szkoleniu, które nasza firma zorganizowała dla wszystkich pracowników w ramach swoistego podziękowania za codzienną pracę. Muszę przyznać, że tematyczne warsztaty kulinarne prowadzone pod okiem mistrzów naprawdę bardzo mi się spodobały. Dzięki nim otworzyłem się na inne kuchnie i teraz chętniej pichcę sobie w domu.:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajnie napisany artykuł. Jestem pod wrażeniem.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Szczypta SmaQ , Blogger