Na fali "Przepisu na sukces", konkursu kulinarnego zorganizowanego przez firmę MPM AGD S.A., w pierwszy weekend marca zawitaliśmy do sennego poza sezonem, zimnego i deszczowego Ciechocina. Pierwsze wrażenie nie zapowiadało aż tak intensywnego weekendu, wysokiej temperatury w kuchni i innych atrakcji, przygotowanych przez organizatora.
MPM AGD S.A. to polski producent sprzętu gospodarstwa domowego i właściciel dwóch hoteli Villa Park MED & SPA w Ciechocinku oraz Głęboczek Vine Resort & SPA, więc nie dziwi, że jeden z nich został wybrany na miejsce kursu kulinarnego podsumowującego konkurs, tym bardziej, że regularnie odbywają się w nim pokazy Live Cooking Show. Dla mnie najmilszym zaskoczeniem była ekipa kulinarna z ww. hoteli, która została postawiona w stan gotowości bojowej i do dyspozycji uczestników kursu.
Jak się gotuje w profesjonalnej kuchni pokazywali nam m.in. Rober Kołakowski szef kuchni z Villa Park MED & SPA w Ciechocinku i Marian Frankowski szef kuchni z Głęboczek Vine Resort & SPA, gdzie tworzy autorskie menu w restauracji Morellino, od 2014 r. z rekomendacją Slow Food.
Nad słodką stroną spotkania czuwała Ewa Rymarkiewicz
z Villa Park MED & SPA w Ciechocinku.
Robot Kasia na wyposażeniu profesjonalnej kuchni hotelowej i tym razem dzielnie siekał, mielił, ubijał i zagniatał.
MPM to także importer win, które to do przygotowywanych dań wybierał i nam prezentował Darek Knyszyński - sommelier i manager gastronomi w Villa Park Ciechocinek. W ciekawej karcie, poza międzynarodową obsadą znajdziemy także wina z polskiej Winnicy Płochockich.
Mikro zioła to świetny dodatek do dań wytrawnych i deserów.
Mikro zioła to świetny dodatek do dań wytrawnych i deserów.
Sandacz z kremem kasztanowym zachwycił smakiem i prostotą wykonania. Nacinanie skóry zapobiegło zwijaniu się ryby w trakcie smażenia.
Już i tak niezwykły krem z topinamburu w towarzystwie pudru z oliwy truflowej urósł do rangi gwiazdy po nałożeniu go na talerze przy pomocy syfonu. Syfon już trafił na moją listę zakupów ;)
Fondant czekoladowy z musem z sera koziego i skoncentrowanym sosem wiśniowym, tak jak i pozostałe przygotowywane desery, przyjemnie połechtał kubki smakowe i już wiem, że będzie częstym gościem w moim domu.
Po przyjemnych trudach warsztatów na wszystkich uczestników czekała bogato wyposażona strefa Soltaris SPA z basenem, saunami i wewnętrzną tężnią solankową oraz profesjonalna kadra masażystów i fizjoterapeutów w specjalistycznych gabinetach zabiegowych. Oddając się w ich ręce można było w pełni poczuć na własnej skórze slogan reklamowy hotelu: Czas Płynie Odnowa ;)
Bardzo dziękuję firmie MPM za zaproszenie na warsztaty oraz dwa dni świetnej zabawy i relaksu. Wam polecam zwycięski przepis na Rustykalny pasztet z leśnymi grzybami, który niebawem znajdzie się w książce kucharskiej przygotowywanej przez MPM.
Brałem kiedyś udział w takim szkoleniu, które nasza firma zorganizowała dla wszystkich pracowników w ramach swoistego podziękowania za codzienną pracę. Muszę przyznać, że tematyczne warsztaty kulinarne prowadzone pod okiem mistrzów naprawdę bardzo mi się spodobały. Dzięki nim otworzyłem się na inne kuchnie i teraz chętniej pichcę sobie w domu.:)
OdpowiedzUsuńŚwietnie napisany artykuł.
OdpowiedzUsuńBardzo fajnie napisany artykuł. Jestem pod wrażeniem.
OdpowiedzUsuń