Był już na blogu mus z gorzkiej czekolady, tym razem proponuję białą czekoladę w połączeniu z zieloną herbatą. Do tego dowolne owoce i mamy pyszny i efektowny deserek w 15 minut.
Czas przygotowania: 15 minut + chłodzenie
Porcje: 4
Składniki:
- 60 g białej czekolady,
- 120 ml śmietany kremówki,
- 1 duże jajo,
- 15 g cukru,
- 60 ml wody,
- 1 łyżeczka zielonej harmaty matcha,
- 1 płaska łyżeczka żelatyny,
- 2 łyżeczka Likieru Malibu,
- owoce do przybrania.
Przygotowanie:
- W gorącej wodzie rozpuścić herbatę i wystudzić. Do zimnej dodać Malibu i rozpuścić w niej żelatynę.
- Ubić schłodzoną śmietanę.
- Jaja ubić z cukrem w kąpieli wodnej (miskę z jajami postawić nad garnkiem z gotującą się wodą, ubijać trzepaczką). Gdy masa zacznie się robić biała zdjąć miskę z kąpieli i dalej ubijać blenderem do uzyskania konsystencji gęstego kremu.
- Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Połączyć z kremem jajecznym i przestudzić. Domieszać śmietanę i żelatynę, napełnić pucharki, schłodzić (min. 15 minut).
- Przybrać przed podaniem.
Mmm, wygląda niezwykle kusząco :)
OdpowiedzUsuń