Przed nami weekend i nasze myśli mimo woli zaczynają krążyć wokół łóżka i tych przyjemnie rozleniwionych chwil, które będziemy w min mogli spędzić, nie musząc zrywać się do pracy skoro świt, stać w korkach, przeciskać się w zatłoczonych autobusach i tramwajach... brrrrr. A może oczami wyobraźni widzisz już tacę z aromatyczną kawą i różnymi pysznościami, która ląduje na twojej kołdrze razem z bonusem: "Dzień dobry Kochanie"?
Potrzebujesz tylko kilku machnięć łyżką i pociągnięć wałkiem, żeby sobie osłodzić i uprzyjemnić poranek, no i będzie czym zapełnić tą tacę ;). W tym tygodniu na weekendowe śniadanie polecam przepyszne wege burgery z batatów i czerwonej fasoli (pokochają je także mięsożercy ;), zwłaszcza ci uprawiający sporty). Rogaliki z konfiturą czeremchową są tylko słodkim dodatkiem. Robi się je w kilka minut więc na pewno się przy nich nie napracujecie, idealny przepis na koniec męczącego tygodnia.
Do nadzienia rogalików użyłam przepysznej domowej konfitury z czeremchy i czekolady, ale sprawdzi się każda inna gęsta konfitura lub dżem, które znajdziecie w domu.
Potrzebujesz tylko kilku machnięć łyżką i pociągnięć wałkiem, żeby sobie osłodzić i uprzyjemnić poranek, no i będzie czym zapełnić tą tacę ;). W tym tygodniu na weekendowe śniadanie polecam przepyszne wege burgery z batatów i czerwonej fasoli (pokochają je także mięsożercy ;), zwłaszcza ci uprawiający sporty). Rogaliki z konfiturą czeremchową są tylko słodkim dodatkiem. Robi się je w kilka minut więc na pewno się przy nich nie napracujecie, idealny przepis na koniec męczącego tygodnia.
Do nadzienia rogalików użyłam przepysznej domowej konfitury z czeremchy i czekolady, ale sprawdzi się każda inna gęsta konfitura lub dżem, które znajdziecie w domu.
Czas przygotowania: 15 minut
Wyrastanie: 60 minut
Pieczenie: 15 minut
Wyrastanie: 60 minut
Pieczenie: 15 minut
Porcje: 24 rogaliki
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki,
- 1/2 kostki masła,
- 25 g drożdży,
- 4 łyżki letniego mleka,
- 5 łyżeczek cukru pudru,
- szczypta soli,
- 1 jajko,
- 2 łyżki mleka do posmarowania rogalików,
- konfitura do nadzienia,
- cukier puder do posypania.
Przygotowanie:
- Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem i cukrem pudrem, odstawić ma kilka minut. Bardzo miękkie masło wymieszać z mąką, solą, jajkiem i drożdżami. Nakryć folią spożywczą, odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
- Rozgrzać piekarnik do 190 stopni. Ciasto podzielić na dwa kawałki, każdy oddzielnie rozwałkować na bardzo cienki, okrągły placek (ok. 1 mm gr.) i podzielić na 12 trójkątów. Na każdym położyć płaską łyżeczkę konfitury i zrolować w rogalik.
- Rogaliki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, z wierzchu posmarować mlekiem. Piec do zrumienienia ok. 15 minut. Po upieczeniu wystudzić na kratce i posypać cukrem pudrem.
Z czeremchą, której nigdy nie jadłam, musiał smakować zupełnie wyjątkowo :)
OdpowiedzUsuńCzeremcha amerykańska, choć obco brzmiąca mocna osadzona w dawnej kuchni polskiej. Dość pracochłonna przy obróbce, ale niezwykły smak solo i w połączeniu z innymi owocami i/lub ziołami rekompensuje nakłady pracy ;) Zapraszam po wakacjach na przetwarzanie :)
Usuń250 g drożdży to ćwierć kilograma... chyba pomyłka :) Czy nie powinno być 25 gramów?
OdpowiedzUsuńOczywiście, że pomyłka :) , minus jedno zero. Dzięki za zwrócenie uwagi :)
UsuńA gdzie można dorwać czeremchę? Wiem, że generalnie dużo jej w Polsce rośnie dziko, ale szczerze mówiąc sama nie podjęłabym się zrywania jej i ryzykowania, że zerwałam dobrze. :< Czy wiesz coś może o gotowych już przetworach z czeremchy dostępnych w sklepach/internetach itd.? ;D
OdpowiedzUsuńRaz spotkałam czeremchę w formie dżemu, a raczej cukru z dodatkiem czeremchy. Odradzam zakup przetworzonej czeremchy. Jest mało smaczna, droga i przesłodzona. Zachęcam do zbierania, czas zbiorów już się zbliża :) Jest dość charakterystyczna i trudno się pomylić ale możesz poszukać w swojej okolicy osób, które ją zbierają lub pytać ogrodników... lub pisz do mnie na prv
Usuń