Kolejny prosty deser z czekolady. Niewiele pracy a efekt znakomity :). "Kropelka" brandy podkręca deser, ale nie jest to konieczny dodatek. Mus można przygotować czekolady gorzkiej, mlecznej lub białej.
Czas przygotowania: 15 minut + chłodzenie
Porcje:4
Składniki:
- 60 g gorzkiej czekolady,
- 120 ml śmietany kremówki,
- 1 duże jajo,
- 15 g cukru,
- 1 łyżeczka brandy,
- czekolada do dekoracji (wiórki, płatki, kluseczki z sosu czekoladowego itp.).
Przygotowanie:
- Ubić schłodzoną śmietanę.
- Jaja ubić z cukrem w kąpieli wodnej (miskę z jajami postawić nad garnkiem z gotującą się wodą, ubijać trzepaczką). Gdy masa zacznie się robić biała zdjąć miskę z kąpieli i dalej ubijać blenderem do uzyskania konsystencji gęstego kremu.
- Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Połączyć z kremem jajecznym, domieszać śmietanę i brandy, napełnić pucharki, schłodzić (min. 15 minut).
- Przybrać czekoladą.
wygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńMmm, boski :) Czysta rozkosz :)
OdpowiedzUsuńWitam serdecznie.
OdpowiedzUsuńIle jest konkretnie jajek?
W składnikach jest 1 jajo,a w przygotowaniach mowa o jajach.
Mam ochotę zrobić ten deser,anie chciałabym go zepsuć....
Pozdrawiam :)
Witam,
UsuńJedno duże jajo "XL". Jeśli będą "S"-ki -2 szt. Ten deser naprawdę trudno zepsuć :), życzę smacznych efektów.
Mus z białej czekolady boski.
OdpowiedzUsuń