czwartek, 30 października 2014

Mus z czekolady


Kolejny prosty deser z czekolady. Niewiele pracy a efekt znakomity :). "Kropelka" brandy podkręca deser, ale nie jest to konieczny dodatek. Mus można przygotować czekolady gorzkiej, mlecznej lub białej. 




Czas przygotowania: 15 minut + chłodzenie
Porcje:4

Składniki:

  • 60 g gorzkiej czekolady,
  • 120 ml śmietany kremówki,
  • 1 duże jajo,
  • 15 g cukru,
  • 1 łyżeczka brandy,
  • czekolada do dekoracji (wiórki, płatki, kluseczki z sosu czekoladowego itp.).

Przygotowanie:
  1. Ubić schłodzoną śmietanę.
  2. Jaja ubić z cukrem w kąpieli wodnej (miskę z jajami postawić nad garnkiem z gotującą się wodą, ubijać trzepaczką). Gdy masa zacznie się robić biała zdjąć miskę z kąpieli i dalej ubijać blenderem do uzyskania konsystencji gęstego kremu.
  3. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Połączyć z kremem jajecznym, domieszać śmietanę i brandy, napełnić pucharki, schłodzić (min. 15 minut). 
  4. Przybrać czekoladą.

6 komentarzy:

  1. Mmm, boski :) Czysta rozkosz :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam serdecznie.
    Ile jest konkretnie jajek?
    W składnikach jest 1 jajo,a w przygotowaniach mowa o jajach.
    Mam ochotę zrobić ten deser,anie chciałabym go zepsuć....
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam,
      Jedno duże jajo "XL". Jeśli będą "S"-ki -2 szt. Ten deser naprawdę trudno zepsuć :), życzę smacznych efektów.

      Usuń
  3. Mus z białej czekolady boski.

    OdpowiedzUsuń