Sos czekoladowy, znakomity dodatek do deserów, owoców, sałatek owocowych lub jako polewa do ciasta. Podstawowa wersja to czekolada, śmietana i miód. Można go przygotować z każdego rodzaju czekolady i aromatyzować innymi dodatkami: przyprawami, ziołami, alkoholem, syropami smakowymi, pikantną papryczką, skórkami cytrusów itp.
Czas przygotowania: 15 minut
Ciemny sos czekoladowy:
- 100 g gorzkiej czekolady,
- 150 ml śmietany kremówki,
- 1/2 laski wanilii,
- czubata łyżeczka miodu,
- szczypta soli.
Przygotowanie ciemnego sosu:
- Śmietanę wlać do garnka, dodać miód i szczyptę soli. Wanilię przeciąć wzdłuż, zeskrobać nasionka, włożyć do śmietany razem ze skórką, zagotować.
- Zdjąć z ognia, usunąć strąk wanilii. Do śmietany dodać połamaną czekoladę, mieszać tak długo aż czekolada się całkowicie rozpuści a sos będzie gładki.
Biały sos czekoladowy:
- 100 g białej czekolady,
- 150 ml śmietany kremówki,
- "kropelka" rumu lub zapachu rumowego,
- czubata łyżeczka miodu.
Przygotowanie białego sosu:
- Śmietanę wlać do garnka, dodać miód i rum, zagotować.
- Zdjąć z ognia, dodać połamaną białą czekoladę, mieszać do całkowitego rozpuszczenia.
Sos czekoladowy można przechowywać w lodówce do kilku dni, przed użyciem lekko podgrzać.
ale to proste a jakie smaczne
OdpowiedzUsuńzapraszam na moją panna cottę
pozdrawiam!
:), panna cottę sprawdzę napewno
UsuńBardzo fajny wpis. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń