10/26/2014

Sos czekoladowy


Sos czekoladowy, znakomity dodatek do deserów, owoców, sałatek owocowych lub jako polewa do ciasta. Podstawowa wersja to czekolada, śmietana i miód. Można go przygotować z każdego rodzaju czekolady i aromatyzować innymi dodatkami: przyprawami, ziołami, alkoholem, syropami smakowymi, pikantną papryczką, skórkami cytrusów itp.






Czas przygotowania: 15 minut

Ciemny sos czekoladowy:
  • 100 g gorzkiej czekolady,
  • 150 ml śmietany kremówki,
  • 1/2 laski wanilii,
  • czubata łyżeczka miodu,
  • szczypta soli.
Przygotowanie ciemnego sosu:
  1. Śmietanę wlać do garnka, dodać miód i szczyptę soli. Wanilię przeciąć wzdłuż, zeskrobać nasionka, włożyć do śmietany razem ze skórką, zagotować.
  2. Zdjąć z ognia, usunąć strąk wanilii. Do śmietany dodać połamaną czekoladę, mieszać tak długo aż czekolada się całkowicie rozpuści a sos będzie gładki.
Biały sos czekoladowy:
  • 100 g białej czekolady,
  • 150 ml śmietany kremówki,
  • "kropelka" rumu lub zapachu rumowego,
  • czubata łyżeczka miodu.
Przygotowanie białego sosu:
  1. Śmietanę wlać do garnka, dodać miód i rum, zagotować.
  2. Zdjąć z ognia, dodać połamaną białą czekoladę, mieszać do całkowitego rozpuszczenia.


Sos czekoladowy można przechowywać w lodówce do kilku dni, przed użyciem lekko podgrzać.




3 komentarze:

Copyright © 2016 Szczypta SmaQ , Blogger