Kaszotto z grzybami i dynią, prosta jesienna, rozgrzewająca potrawa. Znakomite jako samodzielne danie lub dodatek do innych potraw (np. pieczonych mięs). Sposób przygotowania jest taki sam jak risotto, a zamiast ryżu nasz poczciwy pęczak.
Czas przygotowania: 30 minut
Porcje:4
Składniki:
- 1 szklanka kaszy pęczak,
- 1 szklanka dyni pokrojonej w drobną kostkę,
- 20 g suszonych borowików,
- 4 brązowe pieczarki,
- 1 l bulionu,
- 1 szalotka (lub 1/2 cebuli),
- 2 ząbki czosnku,
- 3 łyżki startego parmezanu,
- 100 ml wina białego wytrawnego,
- 2 łyżki masła,
- oliwa,
- kilka gałązek tymianku,
- natka pietruszki,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
- Suszone grzyby dokładnie wypłukać, namoczyć w letniej wodzie na ok. 30 minut. Grzyby pokroić a wodę przecedzić przez sitko, dodać do bulionu. Pieczarki oczyścić, pokroić w drobną kostkę.
- Kaszę dokładnie wypłukać na sicie, odstawić do odcieknięcia.
- Na oliwie z dodatkiem łyżki masła zeszklić posiekaną szalotkę i czosnek. Dodać pieczarki i dynię, podsmażyć.
- Do warzyw dodać kaszę, namoczone grzyby i dynię, chwilę dusić, podlać winem, odparować alkohol (ok. 1 minuta).
- Kaszę zalać gorącym bulionem (minimalnie zakrywając kaszę), dodać posiekany tymianek, sól i pieprz.
- Dusić na małym ogniu, ciągle mieszając. Jak kasza wchłonie bulin, dodać kolejną porcję i dalej mieszać. Bulin dodawać porcjami do czasu ugotowania kaszy (al'dente). Gotowanie traw ok. 20 minut.
- Zdjąć z ognia, dodać parmezan, pozostałe masło, ewentualnie doprawić solą i pieprzem, posypać natką pietruszki.
Apetyczne :)
OdpowiedzUsuńto danie zapewne by mi zasmakowało!
OdpowiedzUsuńA mnie bardzo smakowało.Extra.
OdpowiedzUsuń