Szybki obiad. Aromatyczna ryba z dodatkiem limonkowego puree z ziemniaków i chrupiących listków brukselki. Brukselka po wycięciu mini głąbów i zblanszowaniu zachowuje żywe kolory, jędrność i nabiera delikatnego smaku. Polecam :)
Czas przygotowania: 20 minut
Porcje: 2
Składniki:
- 2 wypatroszone i oskrobane dorady,
- 4 ziemniaki,
- 500 g brukselki,
- 1 papryczka chili,
- 1 limonka,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1 łyżeczka mielonej kolendry,
- 200 ml tłustego mleka,
- 8 listków szałwii,
- pieprz cayenne i sól do smaku,
- oliwa do smażenia.
Przygotowanie:
- Brukselkę umyć, czubkiem noża wyciąć małe głąby, rozdzielić listki, zblanszować - wrzucić na wrzącą wodę z dodatkiem soli i cukru, gotować 3 minuty. Łyżką cedzakową wyłowić brukselkę, przełożyć do zimnej wody z kostkami lodu. Wystudzić, odcedzić na sicie.
- Ziemniaki obrać, pokroić w ćwiartki, ugotować z solą i skórką otartą z limonki. Odlać wodę, ubić tłuczkiem do ziemniaków, dodać porcjami mleko (do uzyskania odpowiedniej konsystencji), doprawić solą i pieprzem. Dodać brukselkę, wymieszać, posypać posiekaną papryczką chili.
- W między czasie usmażyć dorady. Umyte i osuszone papierowym ręcznikiem ryby ponacinać do kręgosłupa z obydwu stron, posypać kolendrą, solą i pieprzem cayenne. Do środka włożyć po 2 plasterki limonki. Smażyć na rozgrzanej oliwie prze 5 minut, przekręcić, dodać listki szałwii, smażyć kolejne 5 minut.
- Z pozostałej limonki wycisnąć sok, skropić ryby przed podaniem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz