11/03/2014

Śródziemnomorska pasta kanapkowa z bakłażana


Zamiast masła do kanapek pyszna i zdrowa pasta z pieczonego bakłażana z dodatkiem suszonych pomidorów, kaparów i anchois.
Jeśli ktoś nie lubi sardeli niech z nich nie rezygnuje. Użyta ilość nie zamienia pasty w rybną, ma tylko podkręcić smak.
Gotową pastę można przechowywać przez kilka dni z zamkniętym pojemniku w lodówce.




Czas przygotowania: 30 minut


Składniki:

  • 2 bakłażany (ok. 600 g),
  • 6 suszonych pomidorów z oleju,
  • 4 fileciki anchois,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1/2 papryczki chili,
  • łyżka czarnych oliwek bez pestek,
  • łyżka kaparów,
  • łyżeczka marynowanego pieprzu (opcjonalnie),
  • łyżka posiekanych świeżych ziół (dowolnych, ulubionych),
  • sok i skórka otarta z cytryny,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej (zalewa) z pomidorów.

Przygotowanie:
  1. Czosnek pokroić w plasterki, bakłażany umyć, wytrzeć, każdy przekroić wzdłuż na 4 plastry. Plastry bakłażana ponacinać w kratkę, w nacięcia powtykać czosnek, posolić, popieprzyć, skropić olejem z pomidorów. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 25 minut. 
  2. Cytrynę wyszorować, sparzyć, zetrzeć skórkę.
  3. Upieczone bakłażany zmiksować w melakserze z pozostałymi składnikami stopniowo dolewając olej (do odpowiedniej konsystencji). Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Szczypta SmaQ , Blogger