czwartek, 12 marca 2015

Mus z białej czekolady i zielonej herbaty

Był już na blogu mus z gorzkiej czekolady, tym razem proponuję białą czekoladę w połączeniu z zieloną herbatą. Do tego dowolne owoce i mamy pyszny i efektowny deserek w 15 minut.  




Czas przygotowania: 15 minut + chłodzenie
Porcje: 4


Składniki:
  • 60 g białej czekolady,
  • 120 ml śmietany kremówki,
  • 1 duże jajo,
  • 15 g cukru,
  • 60 ml wody,
  • 1 łyżeczka zielonej harmaty matcha,
  • 1 płaska łyżeczka żelatyny,
  • 2 łyżeczka Likieru Malibu,
  • owoce do przybrania.




Przygotowanie:

  1. W gorącej wodzie rozpuścić herbatę i wystudzić. Do zimnej dodać Malibu i rozpuścić w niej żelatynę.
  2. Ubić schłodzoną śmietanę.
  3. Jaja ubić z cukrem w kąpieli wodnej (miskę z jajami postawić nad garnkiem z gotującą się wodą, ubijać trzepaczką). Gdy masa zacznie się robić biała zdjąć miskę z kąpieli i dalej ubijać blenderem do uzyskania konsystencji gęstego kremu.
  4. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Połączyć z kremem jajecznym i przestudzić. Domieszać śmietanę i żelatynę, napełnić pucharki, schłodzić (min. 15 minut). 
  5. Przybrać przed podaniem.






1 komentarz: