sobota, 21 marca 2015

Ajwar, domowa pasta nie tylko do pieczywa

Ajwar to pyszna pasta warzywna bardzo popularna na Bałkanach. Przygotowuje się ją w różnych kombinacjach, najbardziej popularne zestawienie to papryka, bakłażan, pomidory, czosnek i chili. Najlepiej przygotowywać ją w sezonie, jednak pasta cieszy się dużym uznaniem wśród domowników i często znika z półek spiżarni w zawrotnym tempie. 

Całe szczęście potrzebne składniki są dostępne przez cały rok i zawsze można sobie doprodukować potrzebną ilość ;). 
Świetnie pasuje do kanapek i zapiekanek, mięsa, ryb, serów i gotowanych warzyw.





Czas przygotowania: ok. 2,5 godziny

Składniki:
  • 6 czerwonych papryk, 
  • 2 duże bakłażany, 
  • ząbki czosnku, 
  • 2-3 papryczki chili, 
  • 1 puszka pomidorów bez skóry, 
  • 130 ml oliwy, 
  • 40 ml białego octu winnego, 
  • cukier, sól i pieprz, 
  • ewentualnie inne zioła wg. uznania.
Przygotowanie: 
  1. Papryki, przekrojone na pół bakłażany i czosnek w łupinkach upiec w 190 stopniach przez 30 minut. Papryki kilka razy przekręcić w trakcie pieczenia. 
  2. Gorące warzywa zamknąć w foliowej torebce na 15-20 minut, co ułatwi obieranie ich ze skóry, po tym czasie obrać. 
  3. Do obranych warzyw dodać pomidory bez zalewy, ocet i przyprawy. Zmiksować z grubsza w malakserze lub zmielić maszynką. 
  4. Chili posiekać i lekko poddusić na oliwie, pastę paprykową, doprawić solą, cukrem i pieprzem. Gotować na małym ogniu 1-1,5 godziny, aż pasta zgęstnieje.    
  5. Gorącą pastę przełożyć do słoików i pasteryzować na sucho* lub zużyć na bieżąco. 


*Słoiki z gorącą pastą szczelnie zamknąć i postawić do góry dnem do wystygnięcia.


4 komentarze: