Kolejne pyszne i zdrowe danie oraz pomysł na szybki obiad lub kolację. Brak czasu lub ochoty na stanie przy rondlach nie musi wykluczać zdrowego odżywiania. Wystarczy, że poświęcisz 5 minut na wymieszanie fasolki szparagowej już przygotowanej na parze z komosą ryżową, ajwarem oraz tartym cheddarem. Zapieczesz w piekarnika przez 15 minut i w ekspresowym tempie przygotujesz samo robiący się posiłek dla całej rodziny :)
Czas przygotowania: 20 minut
Porcje: 3
Składniki:
- 400 g Fasolki Szparagowej Zielonej już przygotowanej na parze Bonduelle,
- 3 jajka,
- 1,5 szklanki ajwaru (najlepiej domowego),
- 1 szklanka ugotowanej czerwonej komosy ryżowej,
- 1/2 szklanki startego sera cheddar,
- skórka otarta z połowy cytryny,
- sól i pieprz do smaku,
- czarny sezam do posypania,
- kilka pomidorków koktajlowych,
- kilka łyżek szczypiorku.
Przygotowanie:
- Zamrożoną fasolkę wymieszać z ajwarem, komosą, serem i skórką cytryny, ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i wyrównać. Na wierzchu zrobić trzy niewielkie wgłębienia i wylać do nich surowe jajka. Przybrać połówkami pomidorków i posypać sezamem.
- Piec w 190 stopniach ok. 15 minut, aż zetną się białka.
- Przed podaniem posypać szczypiorkiem i świeżo mielonym pieprzem.
Pychotka ;)
OdpowiedzUsuńPomysł genialny w swojej prostocie :)
OdpowiedzUsuńco to ajwar
OdpowiedzUsuńKliknij na zielony link obok słowa ajwar 'najlepiej domowego'. Tam znajdziesz przepis na ajwar-pastę z pieczonej papryki :)
UsuńMa Pani tak cudowne naczynie jak garnek rzymski a używa go Pani jak żaroodpornego. Dodam, że tak używany może pęknąć podczas pieczenia.
OdpowiedzUsuńNiestety, to jest już tylko jednoczęściowe naczynie do zapuejania 😉
Usuń