Ajwar to pyszna pasta warzywna bardzo popularna na Bałkanach. Przygotowuje się ją w różnych kombinacjach, najbardziej popularne zestawienie to papryka, bakłażan, pomidory, czosnek i chili. Najlepiej przygotowywać ją w sezonie, jednak pasta cieszy się dużym uznaniem wśród domowników i często znika z półek spiżarni w zawrotnym tempie.
Całe szczęście potrzebne składniki są dostępne przez cały rok i zawsze można sobie doprodukować potrzebną ilość ;).
Świetnie pasuje do kanapek i zapiekanek, mięsa, ryb, serów i gotowanych warzyw.
Całe szczęście potrzebne składniki są dostępne przez cały rok i zawsze można sobie doprodukować potrzebną ilość ;).
Świetnie pasuje do kanapek i zapiekanek, mięsa, ryb, serów i gotowanych warzyw.
Czas przygotowania: ok. 2,5 godziny
Składniki:
- 6 czerwonych papryk,
- 2 duże bakłażany,
- 4 ząbki czosnku,
- 2-3 papryczki chili,
- 1 puszka pomidorów bez skóry,
- 130 ml oliwy,
- 40 ml białego octu winnego,
- cukier, sól i pieprz,
- ewentualnie inne zioła wg. uznania.
- Papryki, przekrojone na pół bakłażany i czosnek w łupinkach upiec w 190 stopniach przez 30 minut. Papryki kilka razy przekręcić w trakcie pieczenia.
- Gorące warzywa zamknąć w foliowej torebce na 15-20 minut, co ułatwi obieranie ich ze skóry, po tym czasie obrać.
- Do obranych warzyw dodać pomidory bez zalewy, ocet i przyprawy. Zmiksować z grubsza w malakserze lub zmielić maszynką.
- Chili posiekać i lekko poddusić na oliwie, pastę paprykową, doprawić solą, cukrem i pieprzem. Gotować na małym ogniu 1-1,5 godziny, aż pasta zgęstnieje.
- Gorącą pastę przełożyć do słoików i pasteryzować na sucho* lub zużyć na bieżąco.
*Słoiki z gorącą pastą szczelnie zamknąć i postawić do góry dnem do wystygnięcia.
świetna pasta!
OdpowiedzUsuńŚwietna i szybko znikająca ;D
UsuńAjwar! uwielbiam.
OdpowiedzUsuń