3/23/2015

Rogaliki z cynamonem, pomarańczą i czerwonym pieprzem

Rogaliki przygotowane na bazie przepisu na rogaliki z czeremchą, przed zrolowaniem posmarowane masłem z cynamonem i nadziane konfiturą pomarańczową z imbirem i czerwonym pieprzem.

Miły dodatek do kawy lub herbaty :).



Czas przygotowania: 15 minut 


Wyrastanie: 60 minut  Pieczenie: 15 minut 

Porcje: 24 rogaliki: 

Składniki: 


  • 1,5 szklanki mąki, 
  • 1/2 kostki masła, 
  • 25 g drożdży, 
  • 4 łyżki letniego mleka, 
  • łyżeczki cukru pudru, 
  • szczypta soli, 
  • jajko, 
  • 2 łyżki mleka do posmarowania rogalików.


Nadzienie: 

Do posypania: różany cukier puder lub zwykły



Przygotowanie:
  1. Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem i cukrem pudrem, odstawić ma kilka minut. Bardzo miękkie masło wymieszać z mąką, solą, jajkiem i drożdżami. Nakryć folią spożywczą, odstawić na godzinę do wyrośnięcia.   
  2. Rozgrzać piekarnik do 190 stopni. Pozostałe masło roztopić razem z  brązowym cukrem i cynamonem, wystudzić. 
  3. Ciasto podzielić na dwa kawałki, każdy oddzielnie rozwałkować na bardzo cienki, okrągły placek (ok. 1 mm gr.) i podzielić na 12 trójkątów. Trójkąty posmarować masłem z cynamonem, na wierzchu położyć płaską łyżeczkę konfitury i zrolować w rogaliki.    
  4. Rogaliki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, z wierzchu posmarować mlekiemPiec w 190 stopniach do zrumienienia ok. 15 minut. Po upieczeniu wystudzić na kratce i posypać cukrem pudrem.  






2 komentarze:

Copyright © 2016 Szczypta SmaQ , Blogger