Rogaliki przygotowane na bazie przepisu na rogaliki z czeremchą, przed zrolowaniem posmarowane masłem z cynamonem i nadziane konfiturą pomarańczową z imbirem i czerwonym pieprzem.
Miły dodatek do kawy lub herbaty :).
Miły dodatek do kawy lub herbaty :).
Czas przygotowania: 15 minut
Wyrastanie: 60 minut Pieczenie: 15 minut
Porcje: 24 rogaliki:
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki,
- 1/2 kostki masła,
- 25 g drożdży,
- 4 łyżki letniego mleka,
- 3 łyżeczki cukru pudru,
- szczypta soli,
- 1 jajko,
- 2 łyżki mleka do posmarowania rogalików.
Nadzienie:
- konfitura pomarańcza z imbirem i czerwonym pieprzem (lub inna gęsta),
- 1/4 kostki masła,
- 2 łyżki brązowego cukru,
- 2-3 łyżeczki cynamonu.
Do posypania: różany cukier puder lub zwykły
Przygotowanie:
- Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem i cukrem pudrem, odstawić ma kilka minut. Bardzo miękkie masło wymieszać z mąką, solą, jajkiem i drożdżami. Nakryć folią spożywczą, odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
- Rozgrzać piekarnik do 190 stopni. Pozostałe masło roztopić razem z brązowym cukrem i cynamonem, wystudzić.
- Ciasto podzielić na dwa kawałki, każdy oddzielnie rozwałkować na bardzo cienki, okrągły placek (ok. 1 mm gr.) i podzielić na 12 trójkątów. Trójkąty posmarować masłem z cynamonem, na wierzchu położyć płaską łyżeczkę konfitury i zrolować w rogaliki.
- Rogaliki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, z wierzchu posmarować mlekiem. Piec w 190 stopniach do zrumienienia ok. 15 minut. Po upieczeniu wystudzić na kratce i posypać cukrem pudrem.
Mmm, pyszności :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam wypieki z cynamonem - tak pięknie pachną...
OdpowiedzUsuń