Chlebek samo zdrowie z chrupiącą skórką z każdej strony :), zachowujący świeżość i wilgoć przez kilka dni, bez dodatku pszenicy.
Zestaw zmielonych ziaren (gryka, len, dynia, słonecznik, jagła) wzbogaca każdą kromkę o dużą porcję witamin i cennych minerałów.
Pestki dyni: fosfor, magnez, cynk, mangan i dużo witaminy B3.
Gryka - źródło łatwo przyswajalnego białka, fosforu, magnezu, miedzi, cynku, żelaza, niklu, kobaltu i jodu, oraz witamin kojących nasze nerwy: B1, B2, PP i P.
Jagła - podobnie jak kasza gryczana jest źródłem łatwo przyswajalnego białka, żelaza i miedzi oraz witamin z grupy B.
Len - uważany za super pokarm, z bardzo dużą zawartością lignanów - związków chemicznych zwalczających nowotwory, obniżających poziom cholesterolu i zmniejszających ryzyko chorób serca. Duża zawartość błonnika, wapnia i kwasów omega-3. Zmielone nasiona są łatwostrawne i łatwiej przyswajalne przez organizm.
Słonecznik - duże ilości fosforu, potasu, magnezu, wapnia, żelaza, miedzi, cynku, manganu i selenu oraz cała plejada witamin: E, grupa B, A, K, C i kwas foliowy.
Chlebek jest bardzo prosty w przygotowaniu, a do wyrobienia wystarczy tylko łyżka.
Zestaw zmielonych ziaren (gryka, len, dynia, słonecznik, jagła) wzbogaca każdą kromkę o dużą porcję witamin i cennych minerałów.
Pestki dyni: fosfor, magnez, cynk, mangan i dużo witaminy B3.
Gryka - źródło łatwo przyswajalnego białka, fosforu, magnezu, miedzi, cynku, żelaza, niklu, kobaltu i jodu, oraz witamin kojących nasze nerwy: B1, B2, PP i P.
Jagła - podobnie jak kasza gryczana jest źródłem łatwo przyswajalnego białka, żelaza i miedzi oraz witamin z grupy B.
Len - uważany za super pokarm, z bardzo dużą zawartością lignanów - związków chemicznych zwalczających nowotwory, obniżających poziom cholesterolu i zmniejszających ryzyko chorób serca. Duża zawartość błonnika, wapnia i kwasów omega-3. Zmielone nasiona są łatwostrawne i łatwiej przyswajalne przez organizm.
Słonecznik - duże ilości fosforu, potasu, magnezu, wapnia, żelaza, miedzi, cynku, manganu i selenu oraz cała plejada witamin: E, grupa B, A, K, C i kwas foliowy.
Chlebek jest bardzo prosty w przygotowaniu, a do wyrobienia wystarczy tylko łyżka.
Czas przygotowania: 15 minut + wyrastanie + 60 minut pieczenie
Porcje: foremka 30x15 cm
Składniki:
Zaczyn:
- 250 g mąki żytniej razowej,
- 200 ml letniej wody,
- 250 g zakwasu.
Ciasto: (10-12 godzin później):
- Zaczyn,
- 220 g mąki ciemnej orkiszowej,
- 50 g kaszy gryczanej jasnej,
- 50 g siemienia lnianego,
- 50 g pestek dyni,
- 50 g ziaren słonecznika,
- 50 g zmielonej kaszy jaglanej,
- 300 ml letniej wody,
- 15 g soli,
- 3 łyżki pestek dyni do posypania chleba.
Przygotowanie:
- Składniki zaczynu przełożyć do szklanej miski, dokładnie wymieszać, szczelnie przykryć folią spożywczą, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 10-12 godzin.
- Ziarna zmielić w młynku do kawy lub w blenderze kelichowym.
- Następnego dnia w letniej wodzie rozpuścić sól, dodać zaczyn, zmielone ziarna i mąkę orkiszową. Dokładnie wyrobić hakiem lub łyżką.
- Foremkę posmarować oliwą, przełożyć ciasto, wierzch wyrównać mokrą łopatką i posypać pestkami dyni. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 4 godziny.
- Piekarnik rozgrzać do 220 stopni, na górnej półce postawić pojemnik z gorącą wodą. Piec chleb 30 minut, następnie obniżyć temperaturę do 200 stopni i piec przez kolejne 30 minut. Upieczony chleb wydaje głuchy odgłos przy stukaniu palcem w spód.
- Gorący chleb można posmarować wodą co poprawi wygląd skórki, wyjąć z formy i wystudzić na kratce.
świetny chleb!
OdpowiedzUsuń