Prosta i szybka przekąska, będzie dobrze wyglądała na stole świątecznym ale sprawdzi się też przy niezapowiedzianych gościach, bo można ją przygotować w 30 minut. Wystarczy polędwiczka wieprzowa, duże opakowanie ciasta francuskiego i jakieś owoce do nadziewania: suszone śliwki, figi, żurawina, brzoskwinie z puszki... w tym przepisie świeże daktyle.
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
- duże opakowanie ciasta francuskiego (jeden płat),
- polędwiczka wieprzowa ok. 400 g,
- 5 świeżych daktyli (lub suszonych wcześniej zalanych wrzątkiem i odsączonych),
- 2 łyżeczki pikantnej konfitury z papryki (można zastąpić musztardą),
- skórka otarta z połowy cytryny (opcjonalnie),
- suszony tymianek i oregano,
- jajko,
- sól i pieprz do smaku,
- olej d smażenia.
Przygotowanie:
- Oczyszczoną polędwicę posypać solą, pieprzem i ziołami, przyklepać dłonią (można odstawić do lodówki na godzinę do zamarynowania).
- Obsmażyć na oleju z każdej strony, gorącą zawinąć w folię aluminiową i wystudzić.
- Zimną polędwicę rozciąć formując płaski płat mięsa. Na jednym brzegu rozsmarować konfiturą (pasek 2 cm), na konfiturę wyłożyć owoce i posypać tartą skórką cytryny, zrolować.
- Polędwicę położyć na ciasto posmarowane rozmąconym jajkiem, szczelnie owinąć mięso, końce zlepić i podwinąć pod spód. Schłodzić w lodówce przez 30 minut.
- Schłodzone ciasto wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować z wierzchu pozostałym jajkiem, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 195 stopni na 20 minut.
- Upieczoną roladę lekko przestudzić przez 5-10 minut. Pokroić w plastry, podawać na ciepło lub zimno z dodatkiem ulubionych sałatek.
czy mgę prosic o wskazówke, dlaczego w moim cieście francuskim to nie wygląda tak pięknie. próbowałam na 2 różnych grubościach ciasta i zawsze mi się rozpada albo spala :(
OdpowiedzUsuńTo samo ciasto, wg. tego samego przepisu może dać różne efekty, na co najczęściej ma wpływ piekarnik.
UsuńSprawdź jedną z nw. metod lub wszystkie trzy podczas jednego pieczenia :)
1. Po owinięciu polędwicy ciastem wstaw ją ponownie do lodówki na 20 minut lub na 5 minut do zamrażarki. Schłodzoną polędwicę posmaruj jajkiem i wstaw do nagrzanego piekarnika.
2. Przy pieczeniu "grzanie dół-góra" wsuń blachę jeden stopień niżej.
3. Jeśli widzisz, że ciasto zaczyna się przypiekać/palić nakryj je kawałkiem foli aluminiowej.
serdecznie pozdrawiam :)
Bardzo dziękuję za wskazówkę, będę próbować i eksperymentować w kuchni aż się nauczę :)
UsuńŻyczę powodzenia. Jak już Ci się upiecze możesz przysłać zdjecie :)
Usuńszczyptasmaq@gmail.com
Jak ponownie nie wyjdzie, też możesz przysłać zdjecie :). I jeszcze jedna uwaga, przed ominięciem polędwicy ciastem możesz dokładnie osuszyć obsmażane mięso ręcznikiem papierowym.