3/25/2015

Polędwiczka wieprzowa pieczona w cieście

Prosta i szybka przekąska, będzie dobrze wyglądała na stole świątecznym ale sprawdzi się też przy niezapowiedzianych gościach, bo można ją przygotować w 30 minut. Wystarczy polędwiczka wieprzowa, duże opakowanie ciasta francuskiego i jakieś owoce do nadziewania: suszone śliwki, figi, żurawina, brzoskwinie z puszki... w tym przepisie świeże daktyle.  





Czas przygotowania: 30 minut

Składniki:
  • duże opakowanie ciasta francuskiego (jeden płat),
  • polędwiczka wieprzowa ok. 400 g,
  • 5 świeżych daktyli (lub suszonych wcześniej zalanych wrzątkiem i odsączonych),
  • 2 łyżeczki pikantnej konfitury z papryki (można zastąpić musztardą),
  • skórka otarta z połowy cytryny (opcjonalnie),
  • suszony tymianek i oregano,
  • jajko,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej d smażenia.


Przygotowanie:
  1. Oczyszczoną polędwicę posypać solą, pieprzem i ziołami, przyklepać dłonią (można odstawić do lodówki na godzinę do zamarynowania). 
  2. Obsmażyć na oleju z każdej strony, gorącą zawinąć w folię aluminiową i wystudzić. 
  3. Zimną polędwicę rozciąć formując płaski płat mięsa. Na jednym brzegu rozsmarować konfiturą (pasek 2 cm), na konfiturę wyłożyć owoce i posypać tartą skórką cytryny, zrolować.
  4. Polędwicę położyć na ciasto posmarowane rozmąconym jajkiem, szczelnie owinąć mięso, końce zlepić i podwinąć pod spód. Schłodzić w lodówce przez 30 minut.
  5. Schłodzone ciasto wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować z wierzchu pozostałym jajkiem, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 195 stopni na 20 minut. 
  6. Upieczoną roladę lekko przestudzić przez 5-10 minut. Pokroić w plastry, podawać na ciepło lub zimno z dodatkiem ulubionych sałatek.    


 


4 komentarze:

  1. czy mgę prosic o wskazówke, dlaczego w moim cieście francuskim to nie wygląda tak pięknie. próbowałam na 2 różnych grubościach ciasta i zawsze mi się rozpada albo spala :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To samo ciasto, wg. tego samego przepisu może dać różne efekty, na co najczęściej ma wpływ piekarnik.

      Sprawdź jedną z nw. metod lub wszystkie trzy podczas jednego pieczenia :)
      1. Po owinięciu polędwicy ciastem wstaw ją ponownie do lodówki na 20 minut lub na 5 minut do zamrażarki. Schłodzoną polędwicę posmaruj jajkiem i wstaw do nagrzanego piekarnika.
      2. Przy pieczeniu "grzanie dół-góra" wsuń blachę jeden stopień niżej.
      3. Jeśli widzisz, że ciasto zaczyna się przypiekać/palić nakryj je kawałkiem foli aluminiowej.

      serdecznie pozdrawiam :)

      Usuń
    2. Bardzo dziękuję za wskazówkę, będę próbować i eksperymentować w kuchni aż się nauczę :)

      Usuń
    3. Życzę powodzenia. Jak już Ci się upiecze możesz przysłać zdjecie :)
      szczyptasmaq@gmail.com
      Jak ponownie nie wyjdzie, też możesz przysłać zdjecie :). I jeszcze jedna uwaga, przed ominięciem polędwicy ciastem możesz dokładnie osuszyć obsmażane mięso ręcznikiem papierowym.

      Usuń

Copyright © 2016 Szczypta SmaQ , Blogger