Jajka - znakomity temat świąteczny i śniadaniowy :), kilka ciekawych past np. zielona, czerwona i żółta, a każdy kęs może smakować inaczej.
Pasta zielona:
Bazylię sparzyć wrzątkiem i ostudź, zmiksować z pozostałymi składnikami pasty.
Porcje: 6
Składniki:
Składniki:
- 6 jaj,
- 12 plastrów szynki parmeńskiej lub innej długo dojrzewającej,
Pasta zielona:
- 1/2 awokado,
- 1 ząbek czosnku
- garść listków bazylii,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- 1 zielona papryczka chili (wariant pikantny) lub 1 łyżeczka zielonego szczypiorku (wersja łagodna),
- łyżka majonezu,
- 1 ugotowane żółtko,
- sól i pieprz do smaku.
Bazylię sparzyć wrzątkiem i ostudź, zmiksować z pozostałymi składnikami pasty.
Pasta czerwona:
- 4 suszone pomidory w oleju,
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki,
- 1 czerwona papryczka chili (wariant pikantny) lub 1/4 czerwonej papryki (wersja łagodna),
- 1 łyżeczka kaparów,
- 1 ugotowane żółtko,
- 1 łyżka majonezu,
- sól i pieprz do smaku.
Odsączone pomidory i pozostałe składniki zmiksować w blenderze.
Pasta żółta:
- 1 pomarańczowa papryka,
- 1 łyżka majonezu,
- szczypta kurkumy i curry,
- 1/2 posiekanej szalotki,
- 2 żółtka,
- zioła do dekoracji,
- sól i pieprz do smaku.
Posiekać żółtka i szalotkę, pozostałe składniki zmiksować w blenderze, wymieszać z żółtkami i szalotką.
Przygotowanie:
- Ugotowane na twardo i ostudzone jaja przekroić na pół i wyjąć żółtka.
- Na talerzu ułożyć koszyczki z plastrów szynki, do każdego włożyć wydrążoną połówkę białka.
- Białka napełnić pastami, przybrać zieleniną i/lub innymi dodatkami.
Świetnie to wygląda! ;)
OdpowiedzUsuń