środa, 25 lutego 2015

Domowe curry z królika

Królik, jak już wspominałam w przepisie Królik w sosie musztardowym z suszonymi śliwkami, to wyjątkowe i bardzo chude mięso. Najczęściej ląduje w zawiesistych sosach ze śmietaną, masłem i mąką gubiąc swoje dietetyczne właściwości.

Zamiast kalorycznego sosu można przygotować domowe curry pełne aromatów i smaków (kolejna inspiracja kuchnią tajską ;) ). W sezonie do przygotowania ze świeżych pomidorów, poza sezonem lepsze będą te ze słoika lub puszki.
   





Czas przygotowania: 60 minut
Porcje: 4

Składniki:


  • 500 g mięsa z królika (w tym przepisie comber),
  • 1 puszka odtłuszczonego mleczka kokosowego,
  • 3 łyżki oleju rzepakowego lub z pestek winogron do smażenia,
  • garść świeżej kolendry.

Pasta curry:
  • 2 trawy cytrynowe,
  • 2-3 chili z nasionami (lub bez nasion w wersji łagodniejszej),
  • 10 cm imbiru,
  • 2-3 pomidory z puszki (w sezonie lepiej użyć świeżych),
  • 4 ząbki czosnku,
  • garść świeżej kolendry lub mięty,
  • 1 limonka (tylko skóra, sok zostawić na koniec gotowania), 
  • 2 łyżki oleju rzepakowego lub z pestek winogron,
  • 2 łyżki sosu rybnego,
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego.

Do podania (opcjonalnie):


Przygotowanie:

  1. Limonkę wyszorować i sparzyć. Otartą skórkę zmiksować z pozostałymi składnikami pasty. 
  2. Na rozgrzanym oleju zrumienić kawałki królika, odłożyć na talerz. Na patelni podsmażyć pastę curry, dodać królika, bulion i mleczko kokosowe, dusić do miękkości pod przykryciem (comber ok. 45 minut). Pod koniec duszenia dodać sok z limonki i posiekaną kolendrę. W sezonie można dodać świeżego pomidora pokrojonego w drobną kostkę. 
  3. Podać z ryżem jaśminowym lub basmati, z kleksem zimnego jogurtu i/lub tajskim sosem.





nienudne mięso z królika

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz