Królik to kruche, białe mięso z dużą zawartością łatwo przyswajalnego białka (więcej o 30% od wołowiny). Charakteryzuje się niską zawartością cholesterolu (mniej niż w mięsie drobiu), polecane przez dietetyków i kardiologów osobom z chorobami układu krążenia. Królik zawiera cenne mikroelementy, rzadko występujące w innych mięsach, np. miedź.
W przeciwieństwie do wersji śmietanowych królik w sosie musztardowym z suszonymi śliwkami to danie lekkie i bardzo odchudzone.
Czas przygotowania: 50 minut
Porcje:8
Składniki:
- królik pokrojony na 8 porcji,
- 600 ml bulionu z gęsi (można zastąpić drobiowym lub warzywnym),
- 300 ml białego wina (wytrawnego),
- 16 suszonych śliwek bez pestek,
- 1 cebula,
- 4 ząbki czosnku,
- 3 gałązki rozmarynu,
- 2 gałązki tymianku lub macierzanki,
- 1 chili,
- 1 czubata łyżka musztardy diją,
- 1 czubata łyżka musztardy francuskiej,
- 3 łyżki tłuszczu z gęsi (lub olej) do smażenia,
- mąka do posypania mięsa,
- sól i pieprz do smaku,
- do przybrania czerwony pieprz lub płatki chili.
Przygotowanie:
- Cebulę i czosnek posiekać w kostkę. Mięso umyć i osuszyć, oprószyć mąką.
- W rondlu, w którym będzie duszony królik, mocno rozgrzać tłuszcz, obsmażyć królika na złoto z każdej strony. Obsmażone mięso odłożyć na talerz.
- Zmniejszyć ogień, zeszklić cebulę i czosnek, dodać wino, bulin, musztardę, zioła, chili przeciętą wzdłuż i śliwki, zagotować, doprawić solą i pieprzem.
- Do sosu włożyć kawałki królika, dusić pod przykryciem na małym ogniu ok. 40 minut.
- Przed podaniem posypać czerwonym pieprzem lub płatkami chili. Serwować z dowolnymi dodatkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz