niedziela, 23 listopada 2014

Królik w sosie musztardowym z suszonymi śliwkami


Królik to kruche, białe mięso z dużą zawartością łatwo przyswajalnego białka (więcej o 30% od wołowiny). Charakteryzuje się niską zawartością cholesterolu (mniej niż w mięsie drobiu), polecane przez dietetyków i kardiologów osobom z chorobami układu krążenia. Królik zawiera cenne mikroelementy, rzadko występujące w innych mięsach, np. miedź.

W przeciwieństwie do wersji śmietanowych królik w sosie musztardowym z suszonymi śliwkami to danie lekkie i bardzo odchudzone.


Czas przygotowania: 50 minut
Porcje:8



Składniki:
  • królik pokrojony na 8 porcji,
  • 600 ml bulionu z gęsi (można zastąpić drobiowym lub warzywnym),
  • 300 ml białego wina (wytrawnego),
  • 16 suszonych śliwek bez pestek,
  • 1 cebula,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 3 gałązki rozmarynu,
  • 2 gałązki tymianku lub macierzanki,
  • 1 chili,
  • 1 czubata łyżka musztardy diją,
  • 1 czubata łyżka musztardy francuskiej,
  • 3 łyżki tłuszczu z gęsi (lub olej) do smażenia,
  • mąka do posypania mięsa,
  • sól i pieprz do smaku,
  • do przybrania czerwony pieprz lub płatki chili.

Przygotowanie:
  1. Cebulę i czosnek posiekać w kostkę. Mięso umyć i osuszyć, oprószyć mąką.
  2. W rondlu, w którym będzie duszony królik, mocno rozgrzać tłuszcz, obsmażyć królika na złoto z każdej strony. Obsmażone mięso odłożyć na talerz.
  3. Zmniejszyć ogień, zeszklić cebulę i czosnek, dodać wino, bulin, musztardę, zioła, chili przeciętą wzdłuż i śliwki, zagotować, doprawić solą i pieprzem.
  4. Do sosu włożyć kawałki królika, dusić pod przykryciem na małym ogniu ok. 40 minut.
  5. Przed podaniem posypać czerwonym pieprzem lub płatkami chili. Serwować z dowolnymi dodatkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz