Szybka, smaczna i zdrowa przekąska. Tradycyjne sajgonki w nowoczesnej, odchudzonej i kolorowej wersji. Sprawdzą się także przy niezapowiedzianych gościach, bo czasu na ich przygotowanie nie trzeba zbyt wiele.
SuperFood - grzyby shitake (o których się mówi, że leczą wszystko z wyjątkiem śmierci ;) ), sezonowe warzywa, dietetyczne białko z nutą wędzonki i aromatyczny sos z tahini, imbirem, czosnkiem i chili. Jeśli ciasno je zwiniecie nie będą potrzebne sztućce. Można sajgonkę wziąć w dłoń i maczać w miseczce z sosem.
Czas przygotowania: 20 minut
Porcje: 10
Składniki:
- Newella wędzona 200 g,
- 2 marchewki,
- 4 liście jarmużu,
- 10 grzybów shitake,
- 10 płatów różowych,
- 2 łyżki soku z buraka,
- Świeża kolendra,
- ½ łyżeczki soli,
- ½ łyżeczki cukru,
- Sezam do przybrania.
- Ok. 3 cm kawałek imbiru,
- 1 chili,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka tahini (lub masła orzechowego),
- 100-150 ml sosu sojowego,
- Sok z ½ cytryny,
- 1 łyżeczka sosu rybnego,
- Syrop z agawy do smaku,
- Przegotowana woda.
Przygotowanie:
- Przygotować sos: chili, czosnek i imbir drobno posiekać, dodać pozostałe składniki, wymieszać, dosłodzić syropem z agawy, rozcieńczyć wodą, odstawić.
- Warzywa umyć, marchewkę obrać i pokroić w słupki, jarmuż oderwać od grubych nerwów, Grzyby oczyścić, newelle pokroić w słupki.
- Marchewki i jarmuż włożyć do wrzącej wody z dodatkiem soli i cukru, gotować 2 minuty, przełożyć łyżką cedzakową do zimnej wody z lodem, wystudzić, odsączyć na sicie i papierowym ręczniku. Do wrzącej wody po warzywach włożyć grzyby, gotować 4 minuty, odsączyć na sicie, pokroić w paski.
- Płaty ryżowe zanurzać w ciepłej wodzie z dodatkiem soku z buraka, na każdy nałożyć porcję przygotowanych składników, zwinąć, przeciąć na pół.
- Przybrać ziarnami prażonego sezamu, podawać z sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz