Prosta, jesienna sałatka. Biała fasola z granatem to idealne połączenie. Miękka i kremowa kontrastuje z chrupiącymi i soczystymi pestki granatu. Do tego żywo zielone blanszowane warzywa oraz dresing podkręcony anchois. Dla mięsożerców z plastrami gęsi (dobrze smakuje też z kaczką i grillowanym kurczakiem), w wersji wegetariańskiej bez gęsi i anchois w dresingu.
Czas przygotowania: 15 minut
Porcje: 2
Składniki:
- 1 puszka białej fasoli,
- 1 granat,
- 3 liście jarmużu,
- 10 brukselek,
- Płatki chili,
- ½ łyżeczki soli i ½ łyżeczki cukru,
- Kilka plastrów pieczonej piersi z gęsi lub półgęska.
Dresing:
- Sok i skórka z połowy cytryny,
- 3 łyżki oliwy,
- Łyżka syropu z czarnego bzu lub miodu,
- Łyżka musztardy miodowej,
- 2 fileciki anchois,
- Kilka listków Bazyli,
- 3 łyżki wody,
- Sól i pieprz Cayenne do smaku.
Przygotowanie:
- Składniki dresingu zmiksować blenderem.
- Warzywa umyć, jarmuż oderwać od nerwów, czubkiem noża wyciąć mini głąby z brukselki a liście rozdzielić, obrać granat, fasolę odsączyć.
- Jarmuż i brukselkę włożyć do wrzącej wody z dodatkiem cukru i soli, gotować 2 minuty, przełożyć łyżką cedzakową do zimnej wody z kostkami lodu, wystudzić, odsączyć na sicie.
- Warzywa wymieszać z dresingiem, wyłożyć plastry gęsi, posypać pestkami granatu i sporą ilością płatków chili.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz