Kolejne udane połączenie granatu z fasolą.
Tarta na kruchym spodzie faszerowana szpinakiem, czerwoną fasolą i granatem, w sosie z gorgonzoli i parmezanu.
Czas przygotowania: 40 minut + chłodzenie ciasta
Porcje: 8
Składniki:
Ciasto:
- 125 g mąki pszennej,
- 75 g schłodzonego masła w kawałkach,
- szczypta soli,
- zimna woda,
- oliwa do posmarowania formy.
- 200 g liści szpinaku,
- 1 puszka odsączonej czerwonej fasoli,
- 250 g kremowej gorgonzoli,
- 4 łyżki tartego parmezanu,
- 3 jaja,
- 2 ząbki czosnku,
- ½ łyżeczki ziół prowansalskich,
- Sól i pieprz do saku,
- Granat,
- Oliwa truflowa.
Przygotowanie:
- W malakserze zmiksować „na okruchy” mąkę, sól i masło (lub posiekać składniki nożem na stolnicy). Szybko zagnieść ciasto z niewielką ilością zimnej wody, rozwałkować na stolnicy, wyłożyć na formę posmarowaną oliwą, odciąć ciasto wystające z nad formy. Po nakłuwać widelcem dno, odstawić do lodówki na 30 minut.
- Nagrzać piekarnik do 200 stopni, ciasto przykryć papierem do pieczenia i obciążyć (np. wysypując na papier fasolę), piec 10 minut.
- W między czasie przygotować farsz: jaja zmiksować z serami, przyprawami i czosnkiem wyciśniętym przez praskę. Dodać szpinak i odsączoną fasolę, wymieszać.
- Wyjąć ciasto z piekarnika, usunąć papier i fasolę, na ciasto wylać farsz. Piec w piekarniku nagrzanym do 195 stopni ok. 20 minut, aż tarta się przyrumieni. Przed podaniem posypać obficie pestkami granatu i skropić oliwą truflową.
Jakie pyszności!
OdpowiedzUsuńZapraszam częściej :)
Usuńaromatyzowana truflami jak juz :) trufle-to jest jedyna forma,nie ma czegos takiego jak trufel czy trufla. :) pozdrawiam. P.S wyglada bardzo ladnie.
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny :)
UsuńAromatyzowana jest truflą :), tj. do wyboru: Trufla biała (trufla piemoncka - Tuber melanosporum Vittad) lub Trufla czarnozarodnikowa (trufla perygordzka - Tuber melanosporum Vittad), którą wolisz? :)
Wygląda apetycznie gratuluje pomysłów.Zapraszam do siebie http://zyciecudem.blogspot.com/
OdpowiedzUsuń