Były już naleśniki z szampanem i piwem, teraz pora na kwas chlebowy, który całkowicie odmienia naleśniki przygotowywane z "cięższych" mąk.
W cieście czekoladowym, gryczano-orkiszowym sprawdził się doskonale. Naleśniki są lekkie i puszyste, znakomicie się komponując z kwaskowatością cytrusów i wiejskim serkiem. W sprzedaży dostępne są smakowe kwasy chlebowe, np. z żurawiną lub śliwką, którymi można wzbogacić nasze naleśniki na etapie przygotowania ciasta. Żeby naleśniki zachowały elastyczność wystarczy w trakcie smażenia nakryć talerz z usmażonymi plackami drugim talerzem lub folią spożywczą.
Czas przygotowania: 30 minut
Porcje: 10
Składniki:
- 150 g mąki gryczanej,
- 100 g mąki orkiszowej razowej Typ 2000,
- 2 jajka,
- 2,5-3 szklanki Razowego Kwasu Chlebowego,
- 3 łyżki oleju rzepakowego,
- 2 łyżki kakao,
- Szczypta soli,
- nasiona granatu do przybrania.
Nadzienie:
- 700 g serka wiejskiego,
- Skórka otarta z jednej pomarańczy,
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
- cukier lub sok agawy do smaku.
Mus cytrusowy:
- 2 pomarańcze,
- ½ limonki,
- 1 puszka liczi,
- 3 łyżki miodu gryczanego.
Przygotowanie:
- W malakserze zmiksować przesiane mąki, kakao, jaja, olej, sól i 2 szklanki Razowego Kwasu Chlebowego. Odstawić do lodówki na 15 minut.
- Przygotować mus. Cytrusy umyć i sparzyć. Z jednej pomarańczy zetrzeć skórkę, dodać do sera. Pomarańcze obrać, wyciąć fileciki, z pozostałych część wycisnąć sok. Limonkę pokroić na cztery kawałki razem ze skórą. Liczi odsączyć z zalewy, pokroić na mniejsze kawałki. Pomarańcze, limonkę, liczi i miód gotować na małym ogniu do zredukowania płynu o 1/3.
- Do schłodzonego ciasta naleśnikowego dodać Kwas Chlebowy tyle, żeby uzyskać konsystencję śmietanki. Usmażyć cienkie naleśniki.
- Z ugotowanych cytrusów usunąć kawałki limonki, pozostałą masę zmiksować blenderem.
- Ser wymieszać ze skórką pomarańczy, ekstraktem wanilii i niewielką ilością cukru lub syropu z agawy. Każdy naleśnik złożyć na pół, napełnić serem, polać musem cytrusowym i posypać pestkami granatu.
Ciekawa propozycja
OdpowiedzUsuńTo specjalnie dla osób, które rezygnują z jedzenia pszenicy :)
Usuńjakie pyszności :)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis bez glutenu, proszę napisz gdzie kupić kwas chlebowy, albo jak go zrobić?
OdpowiedzUsuńJa kupuję w sklepie Ogranic (bo jest przed domem), ale jest ogólnie dostępny w większości marketów (widziałam w Realu i Tesco). Można też poszukać w sklepach internetowych. Do samodzielnego wyrabiania kwasu chlebowego jeszcze nie dotarłam :)
Usuń