Karnawał i tłusty czwartek to u nas dobra okazja do wyjęcia z lodówki płatków róży ucieranych z cukrem, które od minionego roku czekają na swoją wielką chwilę :) i przygotowania rozpustnie smakowitych, leciutkich i puszystych pączków różanych. Idealnym uzupełnieniem będzie cukier puder różany na rumianej skórce. Jeśli nie macie takiego cukru koniecznie pomyślcie o jego przygotowaniu w czerwcu lub w trakcie wakacji :), kiedy kwitną róże.
Przepisy na pączki są różne, ale jest kilka złotych zasad, które sprawdzą się w każdym:
Przygotowanie:
Przepisy na pączki są różne, ale jest kilka złotych zasad, które sprawdzą się w każdym:
- Składniki powinny mieć co najmniej temperaturę pokojową, ale jeszcze lepiej gdy mleko i mąkę podgrzejesz w piekarniku nagrzanym do 40 stopni.
- Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę (najlepiej w kąpieli wodnej).
- Ogranicz cukier dodawany do ciasta, im więcej cukru w cieście tym pączki bardziej "skartelizowane" (przypalone).
- Mękę do posypywania blatu podczas wałkowania ogranicz do minimum, ciasto powinno mieć lekką konsystencję.
- Oleju powinno być tyle, żeby bączki nie dostawały do dna rondla.
- Dobrze jest wyposażyć się w termometr (cukierniczy lub do pieczenia mięsa) i kontrolować temperaturę smażenia (optymalna temperatura oleju 170-175 stopni).
- Wykończenie lukrem stosujemy na ciepłe pączki, cukrem pudrem po wystudzeniu.
Czas przygotowania: 1 godz. 30 minut
Porcje: 22
Składniki:
- 70 g cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego domowego
- 220 ml mleka
- 50 g świeżych drożdży
- 5 żółtek
- 80 g masła
- 500 g mąki pszennej, plus dodatkowa porcja do oprószenia blatu
- szczypta soli
- 30 ml rumu (80%) lub spirytusu
- dżem do nadziania (u nas płatki róży ucierane z cukrem)
- cukier puder różany lub zwykły do posypania
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzej do 40 stopni i nastaw czas pieczenia na godzinę. Wstaw mleko i mąkę odmierzone do oddzielnych misek.
- W między czasie roztop w rondlu masło i przestudź.
- Po ok. 10 minutach wyjmij mleko, dodaj pokruszone drożdże, łyżkę cukru, łyżkę ciepłej mąki, dokładnie rozprowadź trzepaczką, wstaw do piekarnika na 10 minut.
- Do żółtek dodaj cukier i cukier waniliowy, ubij w kąpieli wodnej na puszystą masę (ok. 9 minut).
- Do żółtek dodaj mąkę, rozczyn, sól, wyrabiaj ciasto, w między czasie dodaj rozpuszczone masło i rum. Ciasto powinno mieć lekką konsystencję.
- Miskę z ciastem przykryj folią spożywczą i wstaw do piekarnika na 30 minut, w tym czasie powinno podwoić swoją objętość.
- Wyłóż ciasto na blat oprószony mąką, rozwałkuj na gr. ok. 0,7 cm. Szklanką lub okrągłą foremką (o śr. 6 cm) wytnij w cieście krążki.
- Na połowę krążków wyłóż po małej łyżeczce płatków róży, na wierzchu połóż pozostałe krążki, zlep boki palcami, odetnij nadmiar ciasta przy pomocy szklani, uformuj kule i wstaw do piekarnika do wyrośnięcia na ok. 10 minut (pączki powinny podwoić swoją objętość).
- Na kuchence w rondlu rozgrzej olej do temperatury 165-175 stopni. Pączki smaż na gorącym oleju z obydwu stron, aż się zrumienią. Pączki wyjmij łyżką cedzakową na papierowy ręcznik.
- Podawaj po ostudzeniu, posypane cukrem pudrem różanym.
Wersja na thermomix
- Piekarnik rozgrzej do 40 stopni i nastaw czas pieczenia na godzinę. Wstaw mleko i mąkę odmierzone do oddzielnych misek.
- W między czasie roztop w rondlu masło i przestudź.
- Po ok. 10 minutach wyjmij mleko, dodaj pokruszone drożdże, łyżkę cukru, łyżkę ciepłej mąki, dokładnie rozprowadź trzepaczką, wstaw do piekarnika na 10 minut.
- Do naczynia miksującego załóż motylek, wsyp cukier, cukier waniliowy, dodaj żółtek, ubij 9 min/50'C/obr.3.
- Wyjmij motylek z naczynia miksującego!
- Do żółtek dodaj mąkę, rozczyn, sól, masło, wyrabiaj 2 min/
- Dodaj rum, wyrabiaj 1 min/.
- Ciasto przełóż do dużej miski, przykryj folią spożywczą, wstaw do piekarnika do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (ok. 30 minut).
- Wyłóż ciasto na blat oprószony mąką, rozwałkuj na gr. ok. 0,7 cm. Szklanką lub okrągłą foremką (o śr. 6 cm) wytnij w cieście krążki.
- Na połowę krążków wyłóż po małej łyżeczce płatków róży, na wierzchu połóż pozostałe krążki, zlep boki palcami, odetnij nadmiar ciasta przy pomocy szklani, uformuj kule i wstaw do piekarnika do wyrośnięcia na ok. 10 minut (pączki powinny podwoić swoją objętość).
- Na kuchence w rondlu rozgrzej olej do temperatury 170-175 stopni. Pączki smaż na gorącym oleju z obydwu stron, aż się zrumienią.
- Pączki wyjmij łyżką cedzakową na papierowy ręcznik. Podawaj po ostudzeniu, posypane cukrem pudrem różanym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz