Pyszna zupa kalafiorowa z nutami orzechowymi. Prosta i szybka. Zamiast śmietany gęsty jogurt.
Czas przygotowania: 1 godzina
Czas przygotowania: 1 godzina
Porcje: 4-5
Składniki:
- 350 g kalafiora
- 250 g ziemniaków
- 400 ml wody lub domowego bulionu
- 100 ml wina białego wytrawnego
- 50 g cebuli przekrojonej na pół
- 50 g gęstego jogurtu
- 20 g oliwy z oliwek + 2 łyżki
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki domowego koncentratu drobiowego
- 4 fileciki anchois
- skórka otarta z połowy cytryny
- 1/5 łyżeczki białego pieprzu
- 1/5 gałki muszkatołowej
- sól do smaku
Do podania
- 1/2 pęczka szczypiorku grubo posiekanego
- 4 łyżki startego ser Grana Padano
- grzanka (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Kalafior podziel na różyczki, polej dwoma łyżkami oliwy, posól, wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, piecz 30 minut.
- Do rondla z grubym dnem wlej pozostałą oliwę, dodaj posiekaną cebulę i czosnek, zeszklij na małym ogniu.
- Dodaj wino, fileciki anchois, smaż 2 minuty.
- Dodaj ziemniaki posiekane w drobną kostkę, wodę, koncentrat bulionu, doprowadź do wrzenia, gotuj 20 minut.
- Dodaj upieczony kalafior pokrojony na mniejsze kawałki, gałkę muszkatołową, jogurt, pieprz, skórkę z cytryny, zmiksuj na gładki krem, w razie potrzeby dopraw do smaku.
- Gotuj 4 minuty, przelej na talerze, posyp szczypiorkiem i tartym serem.
Wersja na thermomix
Przygotowanie:
- Kalafior podziel na różyczki, polej dwoma łyżkami oliwy, posól, wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, piecz 30 minut.
- Do naczynia miksującego włóż cebulę, czosnek, rozdrobnij 3 s./obr. 5. Składniki zgarnij kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodaj 20 g oliwy, 100 g wina, fileciki anchois, duś 2 min/120°C/obr. 1.
- Dodaj ziemniaki, rozdrobnij 8s/obr.5.
- Dodaj 300 g wody, koncentrat bulionu, gotuj 20 min/100°C/obr.1.
- Dodaj upieczony kalafior pokrojony na mniejsze kawałki, gałkę muszkatołową, jogurt, pieprz, skórkę z cytryny, zmiksuj 40 s/obr. 1-8, stopniowo zwiększając obroty. W razie potrzeby dopraw do smaku.
- Dodaj pozostałe 200 g wody, wymieszaj 10 s./obr.3. Gotuj 4 min/100°C/obr.1.
- Przelej na talerze, posyp szczypiorkiem i tartym serem.
Smacznie :)
OdpowiedzUsuń