Lekkie wiosenne danie, pełne smaków i aromatów, łatwe w przygotowaniu bez zbędnego kombinowania. Można je podać na rodzinny obiad i kolację lub w trakcie przyjęcia dla znajomych w ogrodzie. Temperatury na zewnątrz coraz wyższe więc okazji do spotkań w plenerze będzie coraz więcej ;).
Chude polędwiczki upieczone w sakiewkach z szynki na liściach świeżego czosnku niedźwiedziego, który jest dostępny tylko wiosną. Na stanowiskach naturalnych pod ścisłą ochroną ale do kupienia w sklepach ogrodniczych. Polecam także domową uprawę w ogródku lub na tarasie, naprawdę warto.
Polędwiczki podałam z chrupiącą sałatką z zielonych warzyw i sosu pistacjowego ale może być każda inna w wiosennym wydaniu.
Czas przygotowania: 35 minut
Porcje: 2
Składniki:
Sałatka:
Sos pistacjowy:
Wszystkie składniki zmiksować na gładki krem, doprawić do smaku.
Sałatka:
Chude polędwiczki upieczone w sakiewkach z szynki na liściach świeżego czosnku niedźwiedziego, który jest dostępny tylko wiosną. Na stanowiskach naturalnych pod ścisłą ochroną ale do kupienia w sklepach ogrodniczych. Polecam także domową uprawę w ogródku lub na tarasie, naprawdę warto.
Polędwiczki podałam z chrupiącą sałatką z zielonych warzyw i sosu pistacjowego ale może być każda inna w wiosennym wydaniu.
Czas przygotowania: 35 minut
Porcje: 2
Składniki:
- polędwiczka wieprzowa QAFP ok. 20 cm,
- 8-10 plastrów szynki prosciutto lub innej długo dojrzewającej,
- 6 listków czosnku niedźwiedziego (lub 1 łyżeczka suszonego),
- 100 ml białego wytrawnego wina (polecam młode portugalskie Vinho Verde),
- sok z połowy limonki,
- pieprz,
- 2 łyżki oliwy.
Sałatka:
- 1 cukinia,
- garść umytej i osuszonej rukoli,
- 1/2 papryczki chili,
- łyżka posiekanych pistacji.
Sos pistacjowy:
- 1/2 szklanki gęstego jogurtu,
- 6 listków czosnku niedźwiedziego,
- 1/2 awokado,
- 2 łyżki wyłuskanych pistacji,
- sok z połowy cytryny,
- 1 łyżeczka musztardy,
- 1/2 kiszonej cytryny (opcjonalnie ale bardzo polecam),
- 1 łyżeczka syropu z agawy lub 1/2 łyżeczki cukru,
- sól i pieprz do smaku.
Znakomicie smakują z młodymi ziemniaczkami i koperkiem.
Przygotowanie:
- Da desce rozłożyć po 5 plastrów szynki tak by na siebie zachodziły. Piekarnik rozgrzać do 190 stopni.
- W tym czasie polędwiczkę podzielić na dwie porcje, oprószyć pieprzem, obsmażyć na rozgrzanej oliwie z każdej strony. Polędwiczki położyć na szynce, skropić sokiem z limonki, obłożyć liśćmi czosnku niedźwiedziego i szczelnie owinąć szynką. Tak przygotowane paczuszki przełożyć do kokilek skropionych oliwą.
- Z patelni zebrać wszystkie smaki po smażeniu (deglasować), tzn. na gorącą wlać wino i drewnianą łopatką wyskrobać dno. Powstałym płynem zalać przygotowane paczuszki, kokilki szczelnie przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika na 15 minut. Po 15 minutach zdjąć folię i dalej piec do zrumienienia szynki (10-15 minut).
Wszystkie składniki zmiksować na gładki krem, doprawić do smaku.
Sałatka:
- Cukinię pokroić w nitki (najlepiej przy pomocy specjalnej obieraczki), wymieszać z rukolą, wyłożyć na porcję sosu, posypać pistacjami i plastrami chili.
genialne danie...spróbowałam i zakochałam...polecam...nie tylko wiosną...
OdpowiedzUsuń