Zapiekanka ziemniaczana z kolorową cukinią i frankfurterkami wołowymi. Szybka, smaczna i tania porcja obiadowa lub kolacja, podana z sałatką z gotowanych rzodkiewek i szczypiorku.
Ziemniaki mają dużo witaminy C (nawet więcej od jabłek), więc warto o nich pamiętać wiosną.
Czas przygotowania: 30 minut
Ziemniaki mają dużo witaminy C (nawet więcej od jabłek), więc warto o nich pamiętać wiosną.
Porcje: 5
Składniki:
- 500 g mączystych ziemniaków,
- 5 kiełbasek frenkfurterek wołowych lub wieprzowych,
- 2 cukinie,
- 1,5 szklanki tartego cheddara,
- 1/2 szklanki ciepłego mleka lub śmietany 12%,
- 2 łyżki masła,
- 2 łyżki posiekanego tymianku,
- skórka otarta z połowy cytryny,
- 1/3 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej,
- sól, pieprz i ostra papryka do smaku.
Do podania:
Przygotowanie:
- Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, ugotować w małej ilości osolonej wody, odcedzić. Gorące przecisnąć przez praskę lub dokładnie rozgnieść tłuczkiem, dodać gałkę muszkatołową, ser, skórkę z cytryny, połowę tymianku, połowę mleka i masło. Wymieszać, doprawić i ewentualnie dodać mleka. Ziemniaki powinny mieć konsystencję dość gęstego puree.
- Cukinie pokroić obieraczką w cienkie paski i zwinąć w ruloniki. 2/3 ziemniaków przełożyć do formy i wyrównać, na wierzchu rozłożyć ponacinane kiełbaski, a między kiełbaskami cukinię. Szprycą wyłożyć pozostałe ziemniaki, posypać pozostałym tymiankiem.
- Zapiec w 190 stopniach przez ok. 15 minut.
- Podać z gotowanymi rzodkiewkami lub dowolną sałatką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz