czwartek, 9 kwietnia 2015

Gotowane rzodkiewki

Gotowane, a właściwie blanszowane rzodkiewki, są łagodniejsze od świeżych. Z dodatkiem soli morskiej, szczypiorku i kilku kropli soku z cytryny mogą być smacznym dodatkiem do innych potraw, zwłaszcza wszelkiego rodzaju zapiekanek ziemniaczanych.


Czas przygotowania: 5 minut

Składniki:

  • 2 pęczki rzodkiewek,
  • pęczek szczypiorku,
  • sok z cytryny,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • sól i pieprz.
Przygotowanie:

  1. W rondlu zagotować 3 szklanki wody z dodatkiem cukru i soli. Do wrzącej wody włożyć umyte rzodkiewki na 2 minuty. Łyżką cedzakową przełożyć je do miski z lodowatą wodą, schłodzić, odsączyć na sicie.
  2. Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem, skropić sokiem z cytryny (ewentualnie i oliwą), doprawić do smaku.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz