Gotowane, a właściwie blanszowane rzodkiewki, są łagodniejsze od świeżych. Z dodatkiem soli morskiej, szczypiorku i kilku kropli soku z cytryny mogą być smacznym dodatkiem do innych potraw, zwłaszcza wszelkiego rodzaju zapiekanek ziemniaczanych.
Czas przygotowania: 5 minut
Składniki:
- 2 pęczki rzodkiewek,
- pęczek szczypiorku,
- sok z cytryny,
- 1 łyżeczka cukru,
- sól i pieprz.
Przygotowanie:
- W rondlu zagotować 3 szklanki wody z dodatkiem cukru i soli. Do wrzącej wody włożyć umyte rzodkiewki na 2 minuty. Łyżką cedzakową przełożyć je do miski z lodowatą wodą, schłodzić, odsączyć na sicie.
- Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem, skropić sokiem z cytryny (ewentualnie i oliwą), doprawić do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz