Babki to takie wdzięczne i smaczne ciasta, więc nie ma się co ograniczać z ich wypiekiem tylko do świąt. Tym bardziej, że rozkwitająca przyroda dostarcza nam co raz ciekawszych elementów do ich dekoracji.
Dziś tradycyjna babka w wersji bezglutenowej, pachnąca lukrecją i fiołkami.
Czas przygotowania: 15 minut + pieczenie
Dziś tradycyjna babka w wersji bezglutenowej, pachnąca lukrecją i fiołkami.
Składniki:
- 250 g ugotowanej kaszy jaglanej,
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,
- 2/3 szklanki drobnego cukru,
- 150 g masła,
- 4 jajka,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka mielonej lukrecji (lub esencji waniliowej),
- masło do posmarowania formy.
Do przybrania:
- lukier lub cukier puder,
- kandyzowane fiołki.
Przygotowanie:
- Masło stopić i przestudzić.
- W malakserze zmiksować kaszę, mąkę ziemniaczaną, cukier, jaja, proszek do pieczenia i lukrecję. Pod koniec dodać masło.
- Ciasto przelać do formy z kominem, posmarowanej masłem i oprószonej mąką (lub mielonymi migdałami), co ułatwi wyjęcie babki z formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 45 minut (do suchego patyczka). Przestudzić.
- Babkę polać lukrem lub posypać cukrem pudrem i przybrać kandyzowanymi fiołkami.
naprawdę, wspaniale się prezentuje! coś cudnego ;)
OdpowiedzUsuńlukrecja kojarzy mi się z czarnymi żelkami, jak kable, którymi zajadałam się w dzieciństwie. Byłam jedną z nielicznych, która uwielbiała ten smak.
Też pamiętam ją z dzieciństwa, ale nie ma co się ograniczać jedynie do wspomnień ;) tym bardziej, że jest dość łatwo dostępna, a ciasta zyskują dość oryginalny smak :)
Usuńprezentuje się wspaniale!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńbędzie jeszcze babka marchewkowa ze świeżymi fiołkami, zapraszam po przepis.
Czy lukrecję (w mojej okolicy egzotyka nie do kupienia) można zastąpić innym składnikiem?
OdpowiedzUsuńEva, lukrecje możesz kupić w sklepach internetowych lub w aptece, bo jest wykorzystywana w ziołolecznictwie m.in. jako środek wykrztuśny. Polecam już zmieloną, tą w twardych (bardzo twardych :) ) kawałkach można sobie aromatyzować herbatę lub inne napoje. Ma anyżkowe więc można do ciasta dodać zmielony anyż (tylko nie gwiazdkowy ;) )
Usuń