Urocza wiosenna dekoracja do ciast i deserów. Nic tak nie cieszy jak dekoracje własnoręcznie przygotowana, co prawda fiołki wymagają trochę pracy, ale możecie zaprosić do pomocy dzieci i innych członków rodziny, i zrobić z tego świetną zabawę.
Naprawdę warto :) Kilka uroczych kwiatuszków może zmienić zwykły deser w bardzo eleganckie danie.
Naprawdę warto :) Kilka uroczych kwiatuszków może zmienić zwykły deser w bardzo eleganckie danie.
Składniki:
Przygotowanie:
- Kwiaty dzikich fiołków,
- 1 białko jajka kurzego lub przepiórki,
- kilka kropli soku z cytryny,
- drobny cukier do wypieków.
Przygotowanie:
- Białko roztrzepać z kilkoma kroplami soku z cytryny i przy pomocy pędzelka delikatnie posmarować płatki z wierzchu i od spodu, a następnie delikatnie posypać bardzo drobnym cukrem.
- Wysuszyć na papierze do pieczenia w temperaturze pokojowej (1 dzień) lub w piekarniku (40 stopni przez godzinę).
- Przechowywać w pojemniku 2-4 tygodnie, najlepiej w ciemnym miejscu.
Czy to jakaś specjalna odmiana?
OdpowiedzUsuńFiołek wonny, Viola odorata :).
UsuńTylko skąd ja mam wziąć fiołki...? Ach, jak cierpię...
OdpowiedzUsuńGin, czasami wystarczy się tylko rozejrzeć po okolicy, lesie, parku, ogródkach działkowych itp. :) Ja przyniosłam kilka sadzonek rok temu z leśnego spaceru, posadziłam w ogródku i na tarasie w donicach pod większymi drzewkami jako rośliny zadarniające, tzn. pokrywające gołą ziemię i uniemożliwiające rozrastanie się chwastów. Fiołki są bardzo ekspansywne, po roku mam całkiem sporą plantację ;) Warto poszukać tych chwastów, młode listki można dodawać do sałatek, świeżymi kwiatami aromatyzować napoje i domowe octy.
Usuń