poniedziałek, 6 kwietnia 2015

Kandyzowane fiołki

Urocza wiosenna dekoracja do ciast i deserów. Nic tak nie cieszy jak dekoracje własnoręcznie przygotowana, co prawda fiołki wymagają trochę pracy, ale możecie zaprosić do pomocy dzieci i innych członków rodziny, i zrobić z tego świetną zabawę. 
Naprawdę warto :) Kilka uroczych kwiatuszków może zmienić zwykły deser w bardzo eleganckie danie. 




Składniki:

  • Kwiaty dzikich fiołków,
  • 1 białko jajka kurzego lub przepiórki,
  • kilka kropli soku z cytryny,
  • drobny cukier do wypieków.


Przygotowanie:

  1. Białko roztrzepać z kilkoma kroplami soku z cytryny i przy pomocy pędzelka delikatnie posmarować płatki z wierzchu i od spodu, a następnie delikatnie posypać bardzo drobnym cukrem. 
  2. Wysuszyć na papierze do pieczenia w temperaturze pokojowej (1 dzień) lub w piekarniku (40 stopni przez godzinę).
  3. Przechowywać w pojemniku 2-4 tygodnie, najlepiej w ciemnym miejscu.


4 komentarze:

  1. Czy to jakaś specjalna odmiana?

    OdpowiedzUsuń
  2. Tylko skąd ja mam wziąć fiołki...? Ach, jak cierpię...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gin, czasami wystarczy się tylko rozejrzeć po okolicy, lesie, parku, ogródkach działkowych itp. :) Ja przyniosłam kilka sadzonek rok temu z leśnego spaceru, posadziłam w ogródku i na tarasie w donicach pod większymi drzewkami jako rośliny zadarniające, tzn. pokrywające gołą ziemię i uniemożliwiające rozrastanie się chwastów. Fiołki są bardzo ekspansywne, po roku mam całkiem sporą plantację ;) Warto poszukać tych chwastów, młode listki można dodawać do sałatek, świeżymi kwiatami aromatyzować napoje i domowe octy.

      Usuń