Marynowany łosoś w wiosennej odsłonie, przepyszny! Może być ciekawą odmianą po świątecznym menu, zwłaszcza tam gdzie serwowano ciężkie, tłuste i sycące dania, zamieniające się wałeczki niechcianego tłuszczu ;)
Czas przygotowania: 48 godzin
Czas przygotowania: 48 godzin
Składniki:
- 400 g surowego łososia ze skórą,
- 3 łyżki soli,
- 3 łyżki brązowego cukru,
- 2 pęczki koperku,
- 25 ml whiski,
- 25 ml kwasu z buraków,
- skórka z połowy cytryny,
Przygotowanie:
- Jeden pęczek koperku posiekać i wymieszać z solą, cukrem, skórką z cytryny, whiski i kwasem z buraka.
- Łososia umyć, osuszyć ręcznikiem, położyć ma foli spożywczej skórą do dołu. Na wierzchu wyłożyć marynatę i szczelnie owinąć folią. Wstawić do lodówki i obciążyć na 48 godzin.
- Z łososia usunąć marynatę i odciąć skórę. Posiekać pozostały koperek i wyłożyć na rybę. Podawać pokrojonego w cienkie plastry.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz