Proste wiosenne danie w intensywnych kolorach. Słodycz malin, maślana wątróbka i żywo zielony jarmuż. W zależności od wielkości porcji i dodatków może być przekąską, daniem obiadowym lub kolacją. Do przygotowania w 15 minut.
Czas przygotowania: 15 minut
Porcje: 2-4
Składniki:
- 500 g wątróbki drobiowej,
- 1 duża cebula,
- 3 liście jarmużu,
- mąka do obtoczenia wątróbki,
- sól i pieprz do smaku,
- olej do smażenia.
Sos malinowy:
- 350 g mrożonych malin (w sezonie świeżych owoców),
- 200 ml białego wytrawnego wina,
- ocet balsamiczny,
- 1/4 łyżeczki ziół prowansalskich,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
- Jarmuż blanszować 2 minuty w gotującej się wodzie z dodatkiem szczypty soli i łyżeczki cukru (porwane liście bez grubych nerwów włożyć do gotującej się wody, po 2 minutach przełożyć łyżką cedzakową do wody z lodem, wystudzić, odsączyć na sicie).
- Maliny zalać winem, dodać zioła prowansalskie, gotować 10 minut na wolnym ogniu, w między czasie doprawić do smaku octem balsamicznym, solą i pieprzem. Ugotowane przetrzeć przez sito i usunąć pestki.
- Cebulę obrać, pokroić w krążki, obsmażyć na oleju, odłożyć na bok.
- Wątróbkę oczyścić, obtoczyć w mące i obsmażyć na gorącym oleju po kilka minut z każdej strony. Wątróbka powinna być miękka i soczysta w środku, ale nie krwista!
- Podawać na ciepło z cebulką, jarmużem i sosem malinowym.
Piękne i apetyczne. Twoją wątróbkę bez wahania można podać nawet "na salonach".
OdpowiedzUsuńPatrząc na to w ten sposób foie gras to też zwykła wątróbka, z odpowiednią promocją ;)
Usuń