4/03/2015

Krem z batatów i topinamburu w stylu tajskim

Zupa inspirowana kuchnią tajską: prosta i szybka w przygotowaniu, aromatyczna i bardzo smaczna. Nie będzie też problemów z przygotowaniem potrzebnych składników. 





Czas przygotowania: 20 minut
Porcje: 4

Składniki:

  • 200 g batatów,
  • 200 g topinamburu,
  • 10 surowych średnik krewetek (mrożone trzeba wcześniej rozmrozić przez 12 godz. w lodówce),
  • 400 ml odtłuszczonego mleka kokosowego,
  • 500 ml bulionu,
  • 1/2 cebuli,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1-2 czerwonej pasty curry,
  • 1 trawa cytrynowa (opcjonalnie),
  • pieprz, 
  • sok z cytryny,
  • sos rybny lub jasnego sosu sojowego,
  • zielenina (koperek, kolendra, bazylia itp.),
  • czarny sezam do posypania.
  • 1 łyżka oleju arachidowego lub oliwy.
  • Do podania cząstki cytryny.

Przygotowanie:
  1. Bataty i topinambur obrać i pokroić w kostkę. Cebulę, czosnek i grubszą część trawy (ok. 10 cm) drobno posiekać.
  2. Na oleju, w rondlu na zupę, zeszklić cebulę i czosnek, dodać trawę cytrynową (obie części) i pastę curry, smażyć kilkanaście sekund. Dodać połowę mleka, smażyć ok. minutę.
  3. Dodać posiekane bataty i topinambur, zalać bulionem, gotować na małym ogniu do miękkości batatów (ok. 10 minut, im drobniej są posiekane warzywa, tym czas gotowania jest krótszy).
  4. Usunąć długą część trawy cytrynowej, dodać pozostałe mleko i zmiksować zupę na gładki krem. Jeśli jest zbyt gęsta dodać więcej bulionu.
  5. Ponownie zagotować, dodać krewetki, gotować 2-3 minuty. Doprawić do smaku sosem rybnym, sokiem z cytryny i pieprzem. 
  6. Na talerzach posypać sezamem i zieleniną. Podać z cząstkami cytryny.




4 komentarze:

Copyright © 2016 Szczypta SmaQ , Blogger