Zupa inspirowana kuchnią tajską: prosta i szybka w przygotowaniu, aromatyczna i bardzo smaczna. Nie będzie też problemów z przygotowaniem potrzebnych składników.
Czas przygotowania: 20 minut
Porcje: 4
Składniki:
Czas przygotowania: 20 minut
Porcje: 4
Składniki:
- 200 g batatów,
- 200 g topinamburu,
- 10 surowych średnik krewetek (mrożone trzeba wcześniej rozmrozić przez 12 godz. w lodówce),
- 400 ml odtłuszczonego mleka kokosowego,
- 500 ml bulionu,
- 1/2 cebuli,
- 2 ząbki czosnku,
- 1-2 czerwonej pasty curry,
- 1 trawa cytrynowa (opcjonalnie),
- pieprz,
- sok z cytryny,
- sos rybny lub jasnego sosu sojowego,
- zielenina (koperek, kolendra, bazylia itp.),
- czarny sezam do posypania.
- 1 łyżka oleju arachidowego lub oliwy.
- Do podania cząstki cytryny.
Przygotowanie:
- Bataty i topinambur obrać i pokroić w kostkę. Cebulę, czosnek i grubszą część trawy (ok. 10 cm) drobno posiekać.
- Na oleju, w rondlu na zupę, zeszklić cebulę i czosnek, dodać trawę cytrynową (obie części) i pastę curry, smażyć kilkanaście sekund. Dodać połowę mleka, smażyć ok. minutę.
- Dodać posiekane bataty i topinambur, zalać bulionem, gotować na małym ogniu do miękkości batatów (ok. 10 minut, im drobniej są posiekane warzywa, tym czas gotowania jest krótszy).
- Usunąć długą część trawy cytrynowej, dodać pozostałe mleko i zmiksować zupę na gładki krem. Jeśli jest zbyt gęsta dodać więcej bulionu.
- Ponownie zagotować, dodać krewetki, gotować 2-3 minuty. Doprawić do smaku sosem rybnym, sokiem z cytryny i pieprzem.
- Na talerzach posypać sezamem i zieleniną. Podać z cząstkami cytryny.
z chęcią bym skosztowała :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńBardzo ciekawa ta zupa, zapisałam sobie przepis do wypróbowania. Jak dorwę gdzieś topinambur :)
OdpowiedzUsuńOlka zapraszam do podzielenia się efektami :)
Usuń